Rezultate parțiale ale alegerilor parlamentare din 2024 vor fi anunțate în curând. A început numărătoarea oficială a voturilor.

Rezultate parțiale ale alegerilor parlamentare din 2024 vor fi anunțate în curând. A început numărătoarea oficială a voturilor.

Biroul Electoral Central își desfășoară activitatea de numărare în timp real din secțiile de votare, aceasta având loc începând de duminică seara, de la ora 21:00, odată cu închiderea urnelor.

  • Informațiile privind prezența la vot și rezultatele, disponibile într-un format INTERACTIV, pot fi consultate pe prezenta.ro.

Primele rezultate ale exit-poll-ului, comunicate la ora 21:00 de CURS, indică următoarea ierarhie pentru Camera Deputaților:

PSD – 26% AUR – 19% USR – 15,5% PNL – 15,5% SOS – 5,5% POT – 5,5% UDMR – 5% SENS – 3,3% Reper – 1,2% FD – 1,1%

La alegerile parlamentare, prezența la vot a depășit 52%, înregistrându-se aproximativ 9,4 milioane de voturi exprimate, la care se vor adăuga în jur de 50.000 de voturi din străinătate, acolo unde votul continuă.

Secțiile de votare din România s-au închis la ora 21:00, iar în acel moment a demarat și procesul de numărare a voturilor pentru aceste alegeri. Rezultatele sunt furnizate în timp real, pe măsură ce sunt centralizate pe site-ul prezenta.ro.

În urma scrutinului desfășurat pe 1 decembrie, românii își aleg, de pe listele partidelor, cei 137 de senatori și 332 de deputați în Parlamentul României.

Alegerile au avut loc într-un context tensionat, în care Biroul Electoral Central renumără cele peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale, urmare a deciziei fără precedent a Curții Constituționale în care independentul Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc, urmat de Elena Lasconi (USR) pe locul doi și de premierul PSD, Marcel Ciolacu, pe locul trei.

Alegerile parlamentare din 2024 s-au desfășurat duminică dimineață începând cu ora 7:00 în România, iar urnele s-au închis la ora 21:00 în cele 8.968 de secții de votare de pe întreg teritoriu. Aproximativ 18 milioane de alegători sunt înscriși pe listele permanente.

Românii s-au mobilizat pentru a vota într-un număr semnificativ duminică, la alegerile parlamentare, simțind o stare de „urgență națională” în contextul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, afirmă politologul și directorul INSCOP, Remus Ștefureac, care realizează un sondaj de calibrare.

„Motivul mobilizării cetățenilor la vot a fost starea de urgență națională generată de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, discuțiile intense din societate care au avut loc, precum și sentimentul că România ar putea devia de la drumul către prosperitate și siguranță. Acest factor a avut un impact semnificativ asupra prezenței la vot”, a explicat Remus Ștefureac.

Recomandari
Show Cookie Preferences