România va deveni singurul producător de muniție pentru tancurile Abrams în Europa, anunță ministrul Oprea. Utilizarea fondurilor de 220 milioane de dolari din partea SUA
Radu Oprea, ministrul Economiei, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, că cei 220 de milioane de dolari proveniți din împrumutul oferit de SUA vor fi direcționați spre „stabilirea unui centru de excelență în producția de muniție de calibru mare 120-155 mm”. Acest centru va permite României să devină singurul producător de muniție pentru tancul Abrams în Europa, având ca scop exportul în toată Europa și nu numai.
Declarațiile au fost făcute de Oprea chiar înainte de semnarea oficială a acordului de împrumut cu SUA.
România va semna un acord pentru un împrumut de 920 milioane de dolari cu SUA pentru achiziții militare
România urmează să contracteze un împrumut de 920 milioane de dolari din Fondul pentru Finanțare Militară al SUA în condiții favorabile, acordul fiind semnat miercuri la Guvern în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec. Guvernul a aprobat luni, 23 septembrie, acest proiect, care a fost inclus pe lista documentelor confidențiale.
Împrumutul va fi semnat de Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, și de Michael Miller, directorul Agenției SUA de Cooperare pentru Securitate și Apărare.
Ceremonia va începe la ora 14:15, la Palatul Victoria, fiind anunțată de Guvern.
Detalii legate de acest împrumut au fost prezentate într-un proiect de Hotărâre de Guvern, inițiat pe 20 septembrie de Ministerul de Finanțe.
Pentru a putea accesa împrumuturile directe oferite de Guvernul SUA, semnarea acordului trebuie să aibă loc înainte de 30 septembrie 2024, conform notei de fundamentare a proiectului.
Conform înțelegerii, Ministerul Apărării (MApN) va efectua retragerile din împrumut în limita a 700 milioane de dolari, în timp ce Ministerul Economiei va gestiona suma de 220 milioane de dolari pentru compania Romarm, prin contul deschis la Federal Reserve Bank of New York pentru România, în cadrul Programului de vânzări militare în străinătate.
După semnarea acordului, Ministerul Finanțelor va stabili acorduri suplimentare cu MApN și cu Ministerul Economiei, în care se vor clarifica drepturile și obligațiile partenerilor.
Împrumutul acordat Romarm este garantat prin bunuri aflate în proprietatea beneficiarului, destinate să acopere cel puțin valoarea împrumutului și costurile aferente.
- „Dacă, în funcție de condițiile implementării contractelor propuse de Romarm din acest împrumut, fondurile necesare sunt mai mici de 220 milioane USD, suma împrumutului se va ajusta corespunzător. Obligațiile Romarm privind plata serviciului datoriei vor fi adaptate la această situație, iar diferențele disponibile pot fi utilizate de MApN, cu majorarea corespunzătoare a sumei alocate acestuia.”
Ministerul de Finanțe confirmă că împrumutul nu va influența bugetul de stat
Perioada de rambursare pentru acest împrumut este de 12 ani, incluzând un an de grație după prima tragere, și va fi la o dobândă avantajoasă.
Ministerul de Finanțe subliniază că „sumele atrase prin această facilitate pentru proiectele MApN nu vor avea impact bugetar, deoarece sunt incluse în proiecția bugetului.”
De asemenea, pentru sumele subîmprumutate Romarm, toată responsabilitatea pentru plata principalului, dobânzilor și altor comisioane revine companiei, fără a afecta bugetul de stat.
Guvernul a adoptat în 21 august o ordonanță de urgență care permite României accesarea de fonduri în condiții financiare avantajoase, prin mecanismul de Finanțare Militară Externă oferit de SUA.
Acest tip de instrument a fost inclus prin modificarea OUG 64/2007.
În cadrul acestui mecanism, se pot accesa fonduri de până la 4 miliarde de dolari pentru împrumuturi directe, cu rambursare în 12 ani și o perioadă de grație de un an, având o dobândă favorabilă, asemănătoare costului de finanțare al SUA, plus o marjă, pe lângă 8 miliarde de dolari prin împrumuturi din piețele financiare garantate de Guvernul SUA.
Pe lângă echipamentele militare pentru MApN, au fost identificate și alte contracte derulate de companii de stat care se aliniază Strategiei naționale de apărare și ar putea beneficia de finanțare prin acest mecanism.