România va dona sistemul Patriot Ucrainei – Proiectul de lege a trecut de Guvern

Guvernul României a aprobat luni un proiect de lege pentru donația unui sistem de rachete Patriot către Ucraina, care va fi supus dezbaterii și aprobării urgente în Parlament. Anunțul a fost făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței.
- „Executivul a luat decizia de a trimite Parlamentului un proiect de lege în regim de urgență, ce completează Legea 222/2017, referitoare la capabilitățile de apărare aeriană cu bază la sol.
- Proiectul stipulează că un sistem de rachete sol-aer Patriot va face obiectul unor acte de donație către terți.
- După ce Parlamentul va adopta legea, Guvernul va putea emite o hotărâre care va permite realizarea donației. De asemenea, Executivul va fi îndrituit să refacă capabilitatea de apărare sol-aer din bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN)”, a declarat Mihai Constantin.
Conform unui comunicat de presă emis ulterior, Guvernul precizează că „proiectul prevede aprobarea actului de donație pentru un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, conform configurației convenite cu partenerul american”.
- „De asemenea, se împuternicește Guvernul României să demareze acțiuni necesare pentru reconstituirea capabilității de apărare aeriană cu bază la sol, legate de programul de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin contractarea cu Guvernul Statelor Unite, conform Programului Foreign Military Sales (FMS) pentru achiziționarea unui sistem de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, inclusiv echipamentele necesare, serviciile de instruire și suport logistic. Costurile se vor încadra în limitele stabilite de lege și vor proveni din fonduri externe nerambursabile.
- De asemenea, Ministerul Apărării Naționale va asigura resursele necesare pentru achitarea taxelor asociate reconstituirii capacităților de apărare aeriană”, comunică Guvernul.
Proiectul de lege a fost elaborat și consultat de MApN.
În expunerea de motive, MApN subliniază că „finalizarea donației va întări poziția României ca furnizor de securitate regională și va consolida relația de parteneriat cu Statele Unite, esențială pentru securitatea națională într-un mediu internațional complex”.
România va achiziționa un sistem Patriot din fonduri externe nerambursabile / Costul donației pentru Ucraina: 60 milioane dolari
MApN consideră necesară reconstituirea „capabilității de apărare aeriană cu bază la sol”, prin achiziția de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, îndeosebi din resurse externe nerambursabile.
Proiectul de lege include și estimarea costurilor pentru transferul sistemului Patriot. „Valoarea taxelor și comisioanelor pentru achiziționarea unui sistem PATRIOT, similar cu cel donat Ucrainei, este de aproximativ 60 milioane USD. Finanțarea va fi asigurată din bugetul Ministerului Apărării Naționale.”
Ce include proiectul de lege:
La articolul I din Legea nr. 222/2017, referitor la realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu bază la sol”, aferente programului de înzestrare „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, se introduc patru alineate după alineatul (3), cu următorul conținut:
- „(3 1) Un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, conform anexei prezente în această lege, va face obiectul unor acte de donație.
- (32) Detaliile pentru realizarea donației și transferului vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.
- (33) Guvernul României are dreptul să efectueze acțiuni necesare pentru reprogramarea capabilității de apărare aeriană, prin achiziția unui sistem similar, în principal din fonduri externe nerambursabile.
- (34) Excepție de la alineatul (33): sumele necesare taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilității de apărare aeriană vor fi acoperite din bugetul MApN.”
Sistemul Patriot din România, pregătit pentru a fi transferat Ucrainei
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a solicitat recent statelor partenere să accelereze livrarea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot promisi către Ucraina, potrivit Kyiv Independent.
„S-au făcut progrese, dar unele sisteme Patriot anunțate nu au fost livrate încă”, a afirmat Kuleba jurnaliștilor înainte de o întâlnire ministerială a Uniunii Europene la Bruxelles.
Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA, iar alte țări, precum Olanda și Spania, au contribuit cu lansatoare sau rachete individuale.
SUA, România și Olanda s-au angajat în luna iunie să livreze câte un sistem suplimentar, dar până acum nu s-au făcut anunțuri cu privire la livrarea acestora.
„Unii ne spun despre birocrație, alții invocă probleme interne în politica lor”, a declarat Kuleba. „Plătim pentru aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți.”
„Bateriile promise sunt pregătite pentru livrare, dar lipsește doar aprobatul final pentru realizarea acesteia”, a concluzionat Kuleba.