Scrisoare deschisă semnată de 37 de profesori de la Colegiul Național „Sfântul Sava” pentru modificarea calendarului examenului de Bacalaureat 2025. „Examenul ar putea fi un fiasco”

Scrisoare deschisă semnată de 37 de profesori de la Colegiul Național „Sfântul Sava” pentru modificarea calendarului examenului de Bacalaureat 2025. „Examenul ar putea fi un fiasco”
Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu și Shutterstock

Examenul de Bacalaureat 2025, organizat pentru prima dată în timpul anului școlar, este considerat de către profesori „o anomalie” într-o scrisoare recent publicată.

  • Acesta ar putea provoca „disfuncționalități majore, în special în activitățile liceelor”, afirmă dascălii.

Conform profesorilor, desfășurarea examenului de BAC 2025 conform calendarului Ministerului Educației, cu probele de competențe programate în lunile ianuarie și februarie și cu probele scrise începând cu 10 iunie, în timpul anului școlar, nu este nici în „interesul superior al elevilor”, nici al cadrelor didactice.

Risc de evaluare eronată a elevilor la BAC

„Există riscul ca examenul național de Bacalaureat să se transforme într-un fiasco, din cauza lipsei resurselor umane și a potențialelor erori în procesul de evaluare datorate suprapunerii activităților educaționale care nu pot fi desfășurate simultan”, subliniază profesorii din scrisoare.

Argumentele Ligiei Deca, considerate „irelevante” de profesori

Ligia Deca a afirmat că modificarea calendarului Bacalaureat 2025 este o măsură necesară pentru a evita examenul în săli fără aer condiționat, datorită schimbărilor climatice. Totuși, profesorii de la „Sfântul Sava” consideră acest argument „irelevant”, având în vedere că majoritatea elevilor finalizează școala pe 20 iunie.

„Pentru prima dată în recentă istorie, un examen național ar urma să aibă loc în timpul anului școlar, ceea ce creăm disfuncționalități”, explică dascălii.

„Cadrele didactice ar fi forțate să gestioneze o perioadă extrem de aglomerată din an, culminând cu finalizarea anului școlar, în timp ce se ocupă de organizarea BAC-ului.”

Elevii ar fi privați de „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”

Profesorii mai afirmă că soluțiile propuse de Ligia Deca, care includ desfășurarea „Școlii Altfel” și „Săptămânii Verzi” în timpul examenelor scrise ale BAC-ului, creează incertitudini pentru profesori și elevi.

Mai mult, implementarea programelor naționale „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” în perioada examenului contravine ordinului Ministerului Educației cu privire la structura anului școlar 2024-2025, care stipulează că aceste activități se desfășoară doar între 9 septembrie 2024 și 30 mai 2025.

Astfel, profesorii remarcă două riscuri suplimentare:

1) Elevii din clasele terminale ar putea fi privați de activitățile din aceste programe.

2) Cadrele didactice nu vor putea participa la organizarea BAC-ului și la activitățile specifice din cadrul „Școlii Altfel” și „Săptămânii Verzi”.”

Recuperarea orelor în weekend e insuficientă

Dascălii subliniază că recuperarea orelor în weekend nu face decât să genereze o lipsă de predictibilitate, fiind o abordare „post-factum”.

„Deciziile recente, cum ar fi recuperarea orelor în zilele de sâmbătă, afectează grav programul săptămânal al elevilor.”

Aceștia ar ajunge să petreacă aproape 36 de ore pe săptămână în școală, ceea ce ar modifica echilibrul efortului zilnic.

„Amintim că articolul 137, alineatul (1) din Codul Muncii prevede un repaus săptămânal de 48 de ore consecutive, care de obicei se acordă sâmbăta și duminica”, adaugă profesorii în mesajul lor.

Liceenii, primii afectați

Profesorii înțeleg decizia Ministerului Educației de a permite elevilor să vadă lucrările înainte de a contesta, dar susțin că aceasta ar putea deranja întregul an școlar pentru liceu.

Prin această scrisoare, profesorii aspiră să prevină „disfuncționalități majore în activitatea liceelor”.

„Detaliile despre soluții venite după ce o hotărâre a fost deja adoptată este, de asemenea, o eroare logică”, afirmă dascălii.

Orice soluție adoptată va afecta în mod inechitabil majoritatea elevilor, deteriorând structura anului școlar și perturbând un proces educațional în desfășurare.”

Profesorii solicită Ministerului Educației modificarea calendarului examenului de BAC 2025, „ceea ce trebuie realizat fără întârziere”.

Detalii suplimentare și lista semnăturilor pot fi găsite pe Contributors.ro.

Recomandari
Show Cookie Preferences