Simboluri extremiste și mesaje pro-Putin la Euro 2024: cum transformă stadioanele din Germania în piețe ale extremismului
Merih Demiral, internațional turc, riscă o suspendare după ce în meciul cu Austria a făcut „salutul lupului”, un simbol asociat cu organizația turcă de extremă dreaptă, interzis în unele state europene. Acest incident se alătură altora ce au stârnit îngrijorări în cadrul Euro 2024, atrăgând atenția Camerei de disciplină a UEFA.
UEFA a corroborat deschiderea unei anchete împotriva lui Demiral pe 3 iulie 2024, conform informațiilor din media sportivă germană. Demiral a realizat salutul cu ambele mâini în meciul de marți, desfășurat la Leipzig, acesta fiind un simbol recunoscut al organizației ultra-naționaliste „Lupii gri”.
Explicația „salutului lupilor gri”
Fotbalistul a postat pe platforma X o fotografie în care execută salutul. „Lupii gri” sunt considerați o mișcare ultra-naționalistă, rasistă și violentă, recunoscută ca una dintre cele mai mari grupări de extremă dreapta din Germania, cu peste 12.000 de adepți, conform Oficiului Federal pentru Protecția Constituției.
Deși organizația și salutul nu sunt interzise în Germania, în Austria și Franța acest gest este considerat ilegal. UEFA, în mod frecvent, sancționează simbolurile politice ce sunt văzute ca fiind nepotrivite pentru evenimente sportive.
Demiral a contestat acuzațiile, explicând că „gestul său este legat de identitatea turcă”. Jucătorul, numit om al meciului de către UEFA, a declarat: „Am văzut și alți oameni pe stadion realizând același gest. Nu există un „mesaj ascuns” în spate. Toți suntem turci și sunt mândru să fiu turc; acesta este sensul acestui gest.”
Salutul „Lupilor gri” a fost observat încă din faza grupelor, mii de suporteri turci sărbătorind în orașe din Germania. Autorul Burak Yilmaz a declarat că „salutul lupului” este un simbol antidemocratic, remarcând că a fost evident în sărbătorile din marile orașe.
Yilmaz a cerut o acțiune mai decisivă în Germania pentru a contracara influența „Lupilor gri”, observând că fotbalul este folosit ca instrument de recrutare pentru grupare. El a menționat că Franța a interzis organizația în 2020 și a sugerat că Germania ar trebui să urmeze acest exemplu.
Societatea pentru Popoarele Amenințate (STP) din Göttingen a cerut UEFA să adopte o poziție fermă împotriva simbolurilor extremiste de dreapta, conform spuselor consultantului organizației pentru drepturile omului în Orientul Mijlociu, Kamal Sido.
Turcia va întâlni Olanda în sferturile de finală pe 6 iulie, la Berlin.
Incidente extremiste în rândul fanilor austrieci
Pe parcursul fazei de grup, au fost raportate incidente de extremism de dreapta asociate cu suporteri, și în special cu fanii echipei austriece.
Aceștia au desfășurat un banner cu mesajul „Apărați Europa”, un slogan asociat cu extremiștii de dreapta care promovează modificări radicale în politica de migrație.
Înaintea meciului cu Turcia, fanii austrieci au fost observați scandând mesaje extremiste. Televiziunea elvețiană a surprins cum aceștia cântau „Germania pentru germani, străinii afară” pe melodia „L’amour toujours”. Poliția din Leipzig a demarat o investigație în această privință.
Acest slogan a devenit cunoscut la nivel național în urma unei înregistrări video. De aceea, piesa nu este permisă să fie interpretată la festivaluri populare, dar nici la Campionatul European. Deși Asociația Austriece de Fotbal (ÖFB) a cerut permisiunea de a cânta melodia, UEFA a respins solicitarea.
Pe parcursul competiției, Ralf Rangnick, antrenorul echipei austriece, a exprimat îngrijorări cu privire la creșterea extremismului de dreapta în Europa. Michael Gregoritsch, un jucător austriac, a subliniat importanța unității și egalității între suporteri.
Mirlind Daku, suspendat pentru comportament inadecvat
Au fost raportate și alte incidente legate de extremism la Euro 2024, implicând diferite naționalități. Asociația de Fotbal a Serbiei a solicitat măsuri după incidentele cu fanii albanezi și croați, deși ea însăși a fost sancționată anterior de UEFA.
Un exemplu a fost scandarea din Hamburg, unde fanii albanezi au strigat „Ubi, ubi, ubi Srbina” („Ucideți, ucideți, ucideți sârbul!”). Jovan Šurbatović, secretarul general al Asociației Sârbe de Fotbal, a cerut sancțiuni pentru fanii croați și albanezi, menționând că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil.
Mirlind Daku a fost suspendat pentru două meciuri în urma unor comentarii controversate privind Macedonia. UEFA a mai amendat echipa Albaniei cu 10.000 de euro pentru că fanii au scandat aceleași lozinci.
Suporterii albanezi au afișat steagul KLA, iar fanii croați au adus omagiu unui criminal de război croat înaintea meciului împotriva Spaniei.
Informațiile din revista BR Kontrovers arată că fanii sârbi au strigat numele lui Ratko Mladic, un criminal de război sârbească, înainte de meciul cu Slovenia.
Incidente pro-Putin și alte scandări
Melodia „L’Amour toujours” a lui Gigi d’Agostino a devenit un simbol al extremismului de dreapta, iar UEFA a interzis asociației austriece să o interpreteze în timpul meciurilor. Totuși, fanii ungari au afișat un banner cu mesajul „Free Gigi” și au cântat melodia înaintea meciului cu Germania.
De asemenea, fanii germani au fost implicați în incidente de natură extremă, chiar și în afara stadioanelor. După o victorie împotriva Scoției, s-au auzit lozinci rasiste și naționaliste.
Suporterii sârbi au strigat numele lui Vladimir Putin la Gelsenkirchen, gest care nu constituie o infracțiune conform avocatei Paula Rhein-Fischer, specializată în drept constituțional.
În timpul confruntării dintre Serbia și Slovenia, poliția din München a atenționat asupra simbolului Z, care ar putea fi semnificativ din punct de vedere penal.
UEFA reacționează, dar riscurile persistă
Disciplinara UEFA a început să impună măsuri, de exemplu, amenda de 10.000 de euro aplicată Asociației Sârbe de Fotbal pentru afișarea unui steag cu o hartă ce include Kosovo.
Posibile alte consecințe sunt în discuție. Totuși, UEFA nu a aplicat planul de intervenție în trei etape în cazul comportamentului discriminatoriu.
Jurnalistul Ruben Gerczikow subliniază că meciurile internaționale sunt adesea folosite ca platforme pentru naționalism, iar echipele din Balcani reflectă conflictele istorice în performances.
O problemă majoră rămâne neatenția autorităților față de simbolurile extremiste, Gerczikow argumentând că tendințele de dreapta sunt evidente pe stadioanele Campionatului European.