Studiu Deloitte: 50% dintre femeile angajate se confruntă cu un stres crescut comparativ cu anul trecut, salariul insuficient fiind motivul principal pentru schimbarea locului de muncă

Studiu Deloitte: 50% dintre femeile angajate se confruntă cu un stres crescut comparativ cu anul trecut, salariul insuficient fiind motivul principal pentru schimbarea locului de muncă
Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale, Deloitte Romania, Foto: Deloitte Romania

Conform unui studiu global realizat de Deloitte Women @ Work 2024, jumătate dintre femeile care activează pe piața muncii se confruntă cu un grad de stres crescut față de anul anterior. Aproape 49% dintre acestea consideră că angajatorii nu le oferă suport în gestionarea echilibrului între responsabilitățile profesionale și cele personale, ceea ce reprezintă o creștere comparativ cu anul 2023. În același timp, raportul subliniază o scădere a numărului de femei care se simt epuizate, de la peste 33% în 2023 la 25% în 2024.

Dintre femeile incluse în studiu, 16% au decis să schimbe locul de muncă în anul precedent, marcând o creștere față de anii anteriori, motivul principal fiind salariile nesatisfăcătoare. Alte motive includ lipsa unui echilibru satisfăcător între viața privată și carieră, precum și rigiditatea programului de lucru. Totodată, doar 10% dintre participante afirmă că au o comunicare deschisă cu superiorii în legătură cu balanta între muncă și viața personală, iar 95% dintre ele tem că cererea de flexibilitate în program le-ar diminua șansele de promovare. De asemenea, 93% consideră că volumul de muncă nu li s-ar adapta corespunzător în acest caz.

Referitor la viața personală, majoritatea femeilor din studiu lucrează cu normă întreagă (88%) și poartă responsabilitatea principală pentru educația copiilor (50%), chiar și în situațiile în care câștigă mai mult decât partenerul. 37% din femeile aflate într-o relație de cuplu afirmă că prioritatea în carieră o are partenerul, inclusiv 10% dintre cele care reprezintă principala sursă de venit a familiei.

„Rezultatele studiului sugerează că angajatorii ar trebui să ia în considerare specificitățile legate de femei în formularea politicilor de resurse umane, inclusiv responsabilitățile familiale și contextul social și cultural, pentru a le sprijini în depășirea provocărilor și a le oferi oportunități egale de dezvoltare profesională alături de colegii bărbați. În România, se observă progrese în această direcție, cu una dintre cele mai mici diferențe salariale între sexe – 4,5%, comparativ cu media europeană de 12,7% (conform Eurostat 2022). De asemenea, aproape 50% din funcțiile de conducere sunt deținute de femei,” a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, și coordonatorul programului SheXO Club.

Conform studiului, doar 6% dintre participante lucrează într-o organizație recunoscută pentru egalitatea de gen. Aceste companii creează un climat pozitiv, iar cele mai multe dintre angajatele lor (peste 60%) intenționează să rămână mai mult de trei ani în cadrul aceleași organizații, comparativ cu 41% din totalul femeilor. De asemenea, 92% aspiră la avansarea pe o poziție de conducere.

Din totalul participantelor, doar 7% consideră că vor rămâne în firma actuală mai mult de cinci ani, grație oportunităților de dezvoltare profesională și a echilibrului între viața personală și cea profesională.

Referitor la politica de muncă, peste 40% din participante afirmă că angajatorul a implementat recent măsuri de revenire la birou, 25% dintre acestea având un program complet de lucru la birou, în vreme ce restul beneficiază de o soluție parțială. Printre femeile care au fost nevoite să revină integral la birou, 20% spun că resimt o scădere a productivității.

Deloitte Women @ Work 2024 a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 5.000 de femei din zece țări la nivel global, oferind o perspectivă asupra experiențelor acestora pe piața muncii. Majoritatea participantelor lucrează cu normă întreagă (88%), în diverse domenii și poziții, inclusiv funcții de conducere.

Deloitte oferă global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, gestionare a riscurilor și consultanță financiară pentru aproape 90% din companiile incluse în topul Fortune Global 500® și pentru mii de firme din sectorul privat. Specialiștii companiei contribuie la obținerea de rezultate durabile, consolidând încrederea în piețele de capital, facilitând transformarea și dezvoltarea companiilor, avansând spre o economie puternică, o societate echitabilă și o lume sustenabilă. Deloitte are o experiență de peste 175 de ani, operând în peste 150 de țări și teritorii. Misiunea sa este de a genera un impact vizibil în comunitate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de angajați din întreaga lume.

În România, Deloitte se numără printre cele mai importante firme de servicii profesionale, colaborând cu Reff & Asociații | Deloitte Legal pentru a oferi servicii variate, inclusiv audit, consultanță fiscală, servicii juridice și soluții tehnologice, toate cu ajutorul a peste 3.400 de profesioniști.

Pentru detalii legate de rețeaua globală de firme membre, vizitați www.deloitte.com/ro/despre.

Recomandari
Show Cookie Preferences