Taxa pe carbon intră într-o nouă etapă de implementare: Ce modificări vor avea loc din trimestrul trei al anului 2024?

Taxa pe carbon intră într-o nouă etapă de implementare: Ce modificări vor avea loc din trimestrul trei al anului 2024?
Vladislav Dabija Foto: Deloitte Romania

Taxa pe carbon, instituită prin cadrul mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM), se pregătește să avanseze în etapa următoare a planului de implementare. Contribuabilii afectați vor fi obligați să raporteze emisiile reale de dioxid de carbon (CO2) din mărfurile importate din afara Uniunii Europene (UE). Deși mecanismul CBAM este activ din octombrie 2023, în etapa anterioară raportarea se realiza pe baza unor valori implicite stabilite de Comisia Europeană. Modificările vor intra în vigoare începând cu următoarea raportare trimestrială (iulie-septembrie), care trebuie depusă până la 31 octombrie 2024, Ministerul Finanțelor din România informând deja importatorii despre conformitatea cu regulamentul CBAM.

Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră a fost creat prin Regulamentul UE 2023/956 pentru a menține competitivitatea producătorilor din UE, care respectă norme de mediu mai stricte în comparație cu companiile din alte regiuni, prevenind astfel relocarea activităților în țări cu reglementări de mediu mai relaxate. Produsele din industrii cu emisii ridicate cum ar fi cimentul, produsele chimice, îngrășămintele, fierul/oțelul și aluminiul sunt incluse în categoria „produse CBAM” și sunt supuse raportării și taxe începând cu 2026.

Ce trebuie să știe contribuabilii despre CBAM?

CBAM se va desfășura în două etape de implementare. Prima etapă include o perioadă de tranziție în care importatorii și comisionarii vamali trebuie să raporteze emisiile de carbon aferente mărfurilor reglementate.

Faza a doua va deveni activă în 2026, când, pe lângă obligația de raportare, contribuabilii vor trebui să plătească efectiv taxa prin achiziționarea certificatelor CBAM, care vor fi utilizate pentru raportarea emisiilor către autorități, corelativ cu cantitatea de emisii asociate mărfurilor importate.

Modificări pentru următoarea raportare:

În primele trei trimestre de raportare după introducerea CBAM (octombrie 2023 – iunie 2024), importatorii au avut o procedură simplificată, permitându-le să depună rapoarte bazate pe emisiile implicite oferite de Comisia Europeană.

Însă, începând cu trimestrul trei din 2024 (termen de raportare 31 octombrie 2024), această opțiune va fi eliminată. Importatorii vor trebui să colaboreze cu furnizorii lor pentru a obține datele realiste referitoare la emisiile de carbon.

Pentru mărfurile complexe (fier, oțel, aluminiu, îngrășăminte, ciment), se va permite în continuare utilizarea valorilor implicite pentru emisiile încorporate, dar numai limitat la 20% din total.

De asemenea, vor exista actualizări ale informațiilor raportate. Importatorii vor fi obligați să colecteze date suplimentare de la furnizorii din afara UE, inclusiv informații despre locul de producție al mărfurilor, procesele de producție și emisiile directe și indirecte, precum și prețul carbonului, acolo unde este relevant.

Pentru că lanțul de aprovizionare poate fi complex, iar furnizorul mărfurilor poate să nu fie direct responsabil, obținerea acestor informații va putea fi dificilă. De aceea, Comisia Europeană a dezvoltat un model de comunicare electronică voluntară pentru furnizorii din țări terțe pentru a facilita colectarea acestor date.

Ce penalități există pentru nedeclarare?

Neraportarea sau raportarea incorectă a emisiilor poate atrage penalități de până la 50 de euro pentru fiecare tonă de CO2 neraportată.

În perioada de tranziție, importatorii au doar obligații de raportare, dar din 2025 vor trebui să se autorizeze pentru importurile viitoare de produse CBAM și, începând cu 2026, vor fi obligați să cumpere certificate pentru emisiile asociate. Prin urmare, corectitudinea raportărilor devine crucială, având în vedere implicațiile financiare.

În concluzie, având în vedere modificările recente, importatorii trebuie să stabilească un sistem eficient de colaborare cu furnizorii și să aloce resurse adecvate pentru a asigura colectarea informatiilor necesare într-un interval de timp corespunzător.

Pe termen lung, ținând cont că din 2026 regulamentul va avea implicații financiare, importatorii ar trebui să exploreze soluții automatizate pentru colectarea și gestionarea informațiilor în sistemele contabile, facilitating astfel administrarea certificatelor CBAM.

De asemenea, importatorii trebuie să acorde o atenție sporită analizării și monitorizării importurilor pentru a se asigura că respectă pe deplin reglementările CBAM.

Material de opinie de Vladislav Dabija, Senior Manager, Impozitare Indirectă, Deloitte România

Articol susținut de Deloitte România

Recomandari
Show Cookie Preferences