Tensiune înaintea semifinalei de referință Franța – Spania. Mbappe și colegii săi sunt iertați de UEFA pentru mesajele politice?

Tensiune înaintea semifinalei de referință Franța – Spania. Mbappe și colegii săi sunt iertați de UEFA pentru mesajele politice?

„Demiral a fost suspendat pentru salutul «Lupilor cenușii», un grup de extremă dreapta, dar Mbappe a scăpat de sancțiune după ce a îndemnat la nevoia de a nu vota pentru Le Pen”, a declarat realizatorul TV Silviu Tudor Samuilă într-un articol recent pe GOLAZO.ro, unde a fost deschisă o discuție pe acest subiect.

  • Astăzi, de la ora 22.00, se va desfășura confruntarea Franța – Spania, prima semifinală a Campionatului European. Meciul poate fi urmărit în direct pe ProTV și LIVE pe site-ul nostru de sport, GOLAZO.ro.

Importanța dialogului în ciuda divergențelor

Alegerile din Franța au generat reacții din partea mai multor jucători francezi. Mbappe și Thuram au promovat mesaje împotriva extremismului de dreapta, iar UEFA nu a intervenit.

„Este esențial să comunicăm, mai ales atunci când opiniile noastre diferă”, afirmă GOLAZO, care a inițiat o dezbatere referitoare la recentele evenimente.

„Nu este suficient ca fotbaliștii să încurajeze votul, trebuie să luptăm constant pentru a ne asigura că Rassemblement National (Partidul de extremă dreaptă) nu avansează”, a subliniat Thuram.

Critica jucătorilor: „Dacă fotbaliștii ar face propagandă electorală după fiecare meci…”

Realizatorul TV Silviu Tudor Samuilă a comentat pe GOLAZO.ro că „am încetat să mai urmăresc Oscarurile de când acestea s-au transformat într-o platformă pentru promovarea diverselor agende, precum rasismul sau misoginismul”. El afirmă că fotbalul se confruntă cu aceleași riscuri de aliniere la opinii civice sau politice.

Jurnalistul își exprimă îngrijorarea, afirmând că „am privit cu anxietate rezultatele primului tur din Franța”, dar consideră că „dacă fotbaliștii s-ar implica în propagandă electorală după fiecare meci, ar fi o experiență frustrantă și neplăcută”.

Susținerea jucătorilor: „Sunt acceptați ca francezi doar când realizează fapte remarcabile”

În același timp, jurnalista Alexandra Nistoroiu a abordat aceeași temă dintr-o perspectivă diferită în GOLAZO.ro, subliniind că asemenea situații nu sunt noi la Euro 2024.

Există o dispută ideologică de mai bine de trei decenii între naționaliști și naționala Franței. Când Le Pen a ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2002, mulți dintre câștigătorii Cupei Mondiale din ‘98, inclusiv căpitanul Marcel Desailly, au denunțat-o.

Marcus Thuram, fiul lui Lilian Thuram, este un jucător activ care continuă această tradiție de implicare civică.

„Lilian Thuram, care și-a numit fiul după activistul politic jamaican Marcus Garvey, a făcut parte din acea echipă multiculturală a Franței, câștigătoare a Cupei Mondiale în 1998, și a fost recunoscută ca reprezentând «la France black, blanc, beur» (neagră, albă, arabă) – o referință la culorile drapelului francez”, notează Alexandra Nistoroiu.

De-a lungul anilor, „bătrânul” Thuram a evoluat în gândire, relevă jurnalista, amintind că l-a deranjat discursul media și politic despre echipă ca simbol al succesului integrării.

„Cetățenii francezi non-albi sunt sărbătoriți și considerați francezi plenipotenți doar atunci când realizează realizări excepționale – fie că câștigă Cupa Mondială sau salvează vieți”, afirmă jurnalista Rokhaya Diallo în editorialul său de pe Al Jazeera din 2018.

Aici puteți consulta editorialul lui Silviu Tudor Samuilă publicat pe GOLAZO.

Aici puteți citi articolul Alexandrei Nistoroiu.

Recomandari
Show Cookie Preferences