Tensiuni în conducerea germană legate de asistența militară pentru Ucraina: Cancelarul Scholz sub presiune din partea miniștrilor

Tensiuni în conducerea germană legate de asistența militară pentru Ucraina: Cancelarul Scholz sub presiune din partea miniștrilor
Annalena Baerbock, Foto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, a subliniat duminică riscurile asociate cu o posibilă reducere a suportului financiar al Germaniei pentru livrările de armament către Ucraina, conform DPA, preluat de Agerpres.

Cu ocazia unei conferințe de presă dedicată situației din Siria, desfășurată în Arabia Saudită, Baerbock a menționat că guvernul german a alocat aproape 7 miliarde de euro pentru achiziția de arme destinate Ucrainei în anul precedent.

Ea a pus în evidență că, în cazul în care această sumă ar fi redusă semnificativ, capacitatea Ucrainei de a se apăra ar avea de suferit.

Conform informațiilor publicate de revista germană Spiegel, au apărut tensiuni în cadrul guvernului german referitoare la menținerea livrărilor de arme pentru Ucraina.

Se pare că Baerbock, împreună cu ministrul apărării Boris Pistorius, își propun să obțină aproximativ 3 miliarde de euro în fonduri suplimentare pentru livrările de arme necesare Ucrainei, înainte de alegerile parlamentare programate în Germania pentru 23 februarie.

Cu toate acestea, cancelarul Olaf Scholz se opune acestor inițiative, declarând că nu dorește să lase următorului guvern un acord deja semnat.

Generând complicații, după prăbușirea coaliției de guvernare tripartite în noiembrie, Germania se află fără un buget național pentru 2025. În prezent, executivul german funcționează cu un buget provizoriu, care preconizează un ajutor de 4 miliarde de euro pentru Ucraina.

Germania se poziționează ca prima țară din Europa și a doua la nivel mondial, după Statele Unite, în ceea ce privește contribuția la asistența militară destinată Ucrainei, de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Recomandari
Show Cookie Preferences