Un nou trend turistic promovază „vacanța de somn”. Este justificat să plătim pentru ceva ce putem realiza și acasă?
De cele mai multe ori, puțini oameni asociază vacanța cu oportunitatea de a dormi mai mult, dar un nou trend turistic vine cu această idee. Merită să o luăm în considerare atunci când analizăm opțiunile pentru vacanță?
O publicație propune un exercițiu de imaginație: imaginează-ți cum este să ajungi la hotelul rezervat după un zbor lung, fiind întâmpinat de un angajat care se ocupă exclusiv de confortul tău în timpul somnului. Acesta îți oferă un „meniu” de perne din care să alegi și te invită la o sesiune de meditație pentru somn.
Desfaci bagajele într-o cameră echipată cu un pat inteligent ce utilizează inteligența artificială, jaluzele care blochează orice lumina exterioară, ochelari speciali pentru reducerea luminii albastre și pături create pentru un somn optim.
Pare un scenariu desprins dintr-un film SF și nu neapărat unul reușit. Totuși, „turismul de somn” vizează tocmai acest aspect: oferirea unui concediu care să asigure recuperarea orelor de somn pierdute pe parcursul anului.
Acest trend emergent reprezintă o inovație în cadrul industriei globale a „wellness-ului”, evaluată anul trecut de către agenția Forbes la peste 800 de miliarde de dolari, cu prognoze de a depăși un trilion de dolari în acest an și aproape 1,4 trilioane de dolari până în 2027.
Astfel, resorturile de lux dedicate somnului și camerele proiectate special pentru dormit apar în hoteluri din întreaga lume pentru a atrage turiștii care simt nevoia de relaxare și odihnă în timpul vacanței. Dar este necesar să plecăm de acasă doar pentru a ne asigura un somn bun?
„Turismul de somn” răspunde unei probleme reale
Apariția acestui trend turistic ar putea proveni din faptul că milioane de oameni la nivel global se confruntă cu lipsa cronică de somn.
De exemplu, studii realizate în Australia arată că mai mult de o treime dintre adulți nu reușesc să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte, așa cum recomandă specialiștii, ceea ce costă economia locală aproximativ 45 de miliarde de dolari australieni (aproximativ 30 de miliarde de dolari americani) anual.
Lipsa de somn este asociată cu diverse probleme de sănătate pe termen lung, incluzând boli cardiace, disfuncții metabolice și probleme de sănătate mintală.
Poate un hotel scump să ne ajute să dormim mai bine?
Multe dintre facilitățile destinate somnului oferite de acest sector turistic emergent au rolul de a optimiza spațiul destinat dormitului, un aspect esențial al „igienei” somnului. Acest termen se referă la o serie de practici sănătoase legate de somn, cum ar fi utilizarea unei saltele și a unei perne confortabile, evitarea stimulilor auditivi (de exemplu, absența muzicii), și relaxarea înainte de culcare.
Studii au demonstrat constant că respectarea acestor practici îmbunătățește atât cantitatea, cât și calitatea somnului. Cu cât sunt urmate mai rigid, cu atât rezultatul pozitiv este mai pronunțat.
Cu toate acestea, când stăm la un hotel, ne aflăm adesea departe de alți stresori din viața cotidiană, cum ar fi presiunile de la locul de muncă.
Și în vacanță, suntem probabil mai feriți de diverse deranjuri ce ne-ar putea afecta somnul, cum ar fi vecinul care face zgomot la primele ore ale dimineții.
Astfel, în timpul vacanței, este rezonabil să ne așteptăm la o calitate mai bună a somnului comparativ cu acea de acasă.
Ce spune știința despre „recuperarea” somnului?
Cei care sunt atrași de ideea de a folosi vacanța pentru a compensa orele de somn pierdute pot fi încurajați de vestea bună că, pe termen scurt, studiile sugerează că este într-adevăr posibil să „recuperăm” somnul. Aceasta se poate realiza și acasă, când, după doar câteva ore de somn, creierul acumulează „presiune de somn”, termen ce reflectă imperativul biologic de a dormi.
Cu cât presiunea de somn este mai mare, cu atât ne este mai ușor să dormim bine noaptea următoare. Totuși, o noapte de somn bun doar ocazional nu va anula efectele negative pe termen lung cauzate de lipsa somnului.
Deși uneori sfaturile medicilor pot părea moralizatoare, este esențial să dormim suficient în fiecare noapte, nu doar din când în când. Aceasta ajută organismul să se refacă și creierul să proceseze evenimentele recente.
Astfel, un „concediu de somn” ne poate oferi o stare de odihnă, dar nu poate înlocui necesitatea somnului de calitate care trebuie să fie parte din rutina noastră de acasă. „Cu o floare nu se face primăvară”, cum bine spune un proverb.
Nu obținem nimic durabil dacă nu revenim din vacanță cu convingerea de a menține un somn de calitate și acasă, iar în acest sens este crucial să optimizăm condițiile de somn din locuințele noastre.
Cinci sfaturi gratuite pentru a avea un somn odihnitor acasă
Indiferent dacă suntem atrași sau nu de conceptul „vacanței de somn”, cu toate avantajele pe care agențiile de turism le promovează, există câteva sfaturi simple pe care le putem aplica pentru a ne asigura un somn de calitate, indiferent de locul în care ne aflăm.
O mare parte dintre acestea sunt fără costuri, iar altele își recuperează investiția prin beneficiile pe termen lung pentru sănătate și odihnă. Iată câteva dintre cele mai importante:
FOTO Articol: © Robert Lerich | Dreamstime.com