Uniunea Europeană nu vede perspective pentru un acord rapid cu China privind tarifele automobilelor electrice

Uniunea Europeană nu vede perspective pentru un acord rapid cu China privind tarifele automobilelor electrice
Mașini electrice în China Foto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

În cadrul negocierilor cu China, Uniunea Europeană a făcut doar progrese minime în căutarea unei soluții pentru a evita tarifele suplimentare aplicate asupra automobilelor electrice importate. Surse apropiate situației au menționat pentru agenția Bloomberg că este puțin probabil să se ajungă la un acord rapid.

Săptămâna aceasta, China și UE vor continua discuțiile tehnice, după întâlnirile desfășurate la Beijing, unde ambele părți au recunoscut că au realizat anumite progrese.

Totuși, conform surselor citate de Bloomberg, şansele unui acord rămân reduse. China nu a avansat în ceea ce privește solicitările UE, care insistă ca orice înțelegere să fie onorată și că efectele acesteia să fie comparabile cu tarifele recent introduse de blocul comunitar.

Recent, discuțiile au fost concentrate pe dezvoltarea unui mecanism de comunicare între Bruxelles și Beijing, precum și pe evitarea așa-numitelor compensări încrucișate, în care prețuri minime pentru importurile de automobile electrice ar fi compensate prin vânzarea altor produse, precum autoturisme hibride și accesorii.

De asemenea, sursele sugerează că cele două părți au perspective diferite asupra posibilității de a încheia acorduri cu constructorii individuali, inclusiv firmele europene cu societăți mixte în China. Uniunea Europeană consideră că aceste acorduri ar respecta reglementările Organizației Mondiale a Comerțului, pe când Beijingul preferă negocierea unui acord cu un organism chinez reprezentativ.

În replică la tarifele impuse de UE asupra automobilelor electrice din China, aceasta a amenințat cu măsuri similare pentru produse lactate, carne de porc și coniacul european. Uniunea Europeană a declarat că își va proteja interesele în aceste sectoare, fără a corela toate aceste anchete într-o negociere globală.

În luna octombrie, Uniunea Europeană a aplicat tarife suplimentare de până la 35% pentru automobilele electrice importate din China, iar aceste măsuri ar urma să fie menținute timp de cinci ani, cu condiția să nu se ajungă la un acord alternativ.

Recomandari
Show Cookie Preferences