Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce importuri ar putea fi afectate

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce importuri ar putea fi afectate
Conducte de gaze in peninsula Yamal, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a impune restricții asupra importurilor de aluminiu din Rusia și, totodată, o interzicere graduală a importurilor de gaze lichefiate din această țară. Aceste măsuri fac parte din al 16-lea pachet de sancțiuni impus Rusiei în urma invaziei Ucrainei, conform informațiilor oferite agenției Bloomberg de mai multe surse din domeniu.

Comunitatea europeană nu mai primește gaze naturale prin conducte din Rusia prin intermediul Ucrainei, după ce aceasta a refuzat negocierile pentru o prelungire a acordului de tranzit, care a expirat la 31 decembrie 2024. În schimb, importurile de gaze lichefiate rusești au crescut semnificativ în ultimele luni.

Sursele citate de Bloomberg, care au dorit să rămână anonime, menționează că eliminarea treptată a importurilor de gaze lichefiate din Rusia ar putea fi realizată fie sub formă de sancțiuni, fie printr-un plan care ar fi prezentat de Comisia Europeană în luna următoare. Discuțiile între statele membre continuă, iar propunerea ar putea suferi ajustări înainte de a fi oficializată.

Un grup de zece state membre a solicitat interzicerea importurilor de gaze lichefiate și prin conducte din Rusia, în contextul discuțiilor despre cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni, conform unui document recent publicat de Reuters.

Țări precum Ungaria și Slovacia rămân dependente de livrările de gaze din Rusia

Deși mai multe state au cerut interzicerea importurilor de gaze din Rusia, Uniunea Europeană trebuie să decidă dacă va implementa sancțiuni pentru ca interdicția să devină obligatorie din punct de vedere legal, sau va adopta reglementări în cadrul unei foi de drum sau o combinație a celor două opțiuni, conform surselor Bloomberg.

Sancțiunile oferă un argument puternic pentru încetarea contractelor cu furnizorii ruși, dar necesită aprobarea unanimă a statelor membre și au o limitare temporală.

Totuși, sancționarea gazelor rusești livrate prin conducte nu este o soluție viabilă, deoarece anumite state, inclusiv Ungaria și Slovacia, sunt încă dependente de livrările Gazprom, au subliniat oficialii.

Interzicerea gazelor lichefiate rusești, care au atins anul trecut un nivel record de importuri în blocul comunitar, reprezintă o variantă mai fezabilă, deoarece cele trei țări care asigură cea mai mare parte a acestor importuri (Spania, Belgia și Franța) nu se așteaptă să se opună măsurilor punitive îndreptate împotriva Rusiei, conform surselor.

De asemenea, Uniunea Europeană plănuiește să închidă unele căi care permit Rusiei să evite restricțiile actuale și să impună taxe mai mari pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia, în tandem cu noul pachet de sancțiuni.

Comunitatea europeană va adopta noul pachet de măsuri în luna februarie, marcând trei ani de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Recomandari
Show Cookie Preferences