Veneția intenționează să crească taxa de intrare, după rezultate dezamăgitoare

Veneția intenționează să crească taxa de intrare, după rezultate dezamăgitoare
Turiști în Veneția, FOTO:: MvS / Splash News / Profimedia Images

Sistemul pilot de plată pentru accesul în oraș, implementat de Veneția la sfârșitul lunii aprilie, nu a generat rezultatele dorite de autorități, ceea ce sugerează că taxa de intrare va fi majorată începând din anul următor, conform declarațiilor făcute vineri de politicianul care a susținut acest proiect, citat de Reuters.

În premieră mondială, autoritățile din celebrul oraș italian au introdus pe 26 aprilie o taxă de 5 euro pentru vizitatorii care plănuiau să rămână o singură zi în Veneția în perioadele aglomerate, cu speranța de a diminua numărul mare de turiști.

Această schemă pilot, observată și de alte orașe europene care se confruntă cu provocări legate de turismul de masă, a durat 29 de zile și va culmina duminica aceasta. După finalizare, va urma o perioadă de consultări publice pentru a determina pașii următori.

Simone Venturini, consilier local cu responsabilități în domeniul turismului și coeziunii sociale, a declarat vineri că evaluarea preliminară a inițiativei este una optimistă, adăugând că schema va fi reluată anul viitor. Cu toate acestea, el a recunoscut că numărul de turiști din Veneția a fost mai mare decât ar fi dorit autoritățile și localnicii implicați în proiect.

„În anumite weekenduri au fost mai puțini vizitatori comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, dar nu ne-am așteptat ca toți turiștii de o zi să dispară brusc”, a explicat el pentru Reuters într-un interviu telefonic.

„[Schema] va fi mai eficientă în anii următori, când vom extinde numărul de zile și vom ajusta taxa”, a adăugat oficialul italian, fără a oferi detalii despre tarifele din 2025. O decizie finală va fi luată, cel mai probabil, în urma consultărilor publice.

Un consilier local din Veneția consideră că taxa de intrare a fost un „eșec complet”

Primăria din Veneția se concentrează pe descurajarea vizitatorilor care plănuiesc sejururi de o zi, țintind în special weekendurile și zilele festive din Italia, când numărul turiștilor poate depăși 100.000, de două ori mai mult decât populația locală.

În prezent, cei care au rezervări de cazare nu sunt obligați să plătească această taxă, iar nu este clar dacă autoritățile intenționează să schimbe această regulă.

Cu toate acestea, nu toți locuitorii din Veneția, un oraș parte din patrimoniul cultural UNESCO, consideră că sistemul actual ar trebui să continue.

„A fost un eșec complet. Orașul rămâne plin de turiști”, a afirmat pentru Reuters Giovanni Andrea Martini, consilier local din opoziție. El a menționat de asemenea că numărul vizitatorilor care reușesc să evite plata taxei de intrare a crescut, având în vedere că s-a difuzat informația că autoritățile nu aplică amenzi pentru cei fără bilet.

Venturini a recunoscut că au fost „foarte puține sau deloc amenzi aplicate”, dar a subliniat că acest lucru a fost o alegere deliberată, pentru a nu deranja vizitatorii.

„În această etapă experimentală ne-am axat pe educarea publicului, mai degrabă decât pe sancționarea acestuia”, a concluzionat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences