Viktor Orban, provocat de mii de protestatari. Ce riscuri implică participarea la Budapest Pride, interzis de autoritățile ungare

Viktor Orban, provocat de mii de protestatari. Ce riscuri implică participarea la Budapest Pride, interzis de autoritățile ungare
Protestatarii țin o pancartă cu o caricatură a prim-ministrului ungar Viktor Orban în timp ce participă la un miting pe podul Erzsebet din Budapesta, pe 8 aprilie 2025, împotriva eforturilor guvernului de a restricționa libertatea de întrunire. Sursă foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Sâmbătă după-amiază, un număr record de participanți este așteptat să iasă pe străzile Budapestei pentru a contesta interdicția impusă de poliția ungară asupra marșului Pride, ceea ce reprezintă o regresie fără precedent a drepturilor LGBT+ în Uniunea Europeană, conform AFP.

Peste 35.000 de oameni sunt anticipați să se adune la ora 14:00, ora locală, în apropierea primăriei din Budapesta, cu o oră înainte de startul cortegiului.

Viktor Orban, liderul naționalist, caută să evite imagini de represiune violentă: vineri, el a exclus orice intervenție a forțelor de ordine, avertizând totodată comunitatea LGBT+ cu posibile consecințe legale.

Întreaga Europă va fi atentă la această națiune de 9,6 milioane de locuitori, care a provocat indignarea Comisiei Europene prin această acțiune, comentează France Presse.

Comisarul pentru egalitate, Hadja Lahbib, a vizitat Budapesta vineri, considerând că este „responsabilitatea” sa de a susține comunitatea LGBT+ în urma acestei interdicții, care amintește de cele implementate în Moscova în 2006 și Istanbul în 2015.

Aceasta s-a alăturat organizatorilor și primarului ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony, care a decis să continue marșul Pride, susținând că un eveniment municipal nu are nevoie de autorizație oficială.

Instalarea camerelor de supraveghere

Slovacia, România, Bulgaria… Președinta Budapest Pride, Viktoria Radvanyi, se teme de un posibil efect domino în alte țări din regiune, unde drepturile comunității LGBT+ sunt încă fragilizate.

„Anul acesta, Budapest Pride este mai mult decât o sărbătoare; este o declarație internațională puternică”, afirmă ea.

După ce 33 de națiuni și-au exprimat suportul pentru marș, ministrul Justiției a avertizat diplomații acreditați la Budapesta că participarea la acest eveniment interzis va avea repercusiuni. Cel puțin 70 de europarlamentari și-au confirmat prezența, delegația fiind coordonată de vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță.

Pentru a monitoriza evenimentul, au fost instalate camere de supraveghere de-a lungul traseului, iar tehnologia de recunoaștere facială ar putea permite autorităților să aplice amenzi de până la 500 de euro, iar organizarea sau provocarea la participare la eveniment poate duce la un an de închisoare.

Această strategie are ca scop intimidarea participanților, conform analistului politic Daniel Mikecz, în timp ce interdicția contravine tratatelor europene pe care Ungaria le-a semnat la aderarea sa la Uniune.

Guvernul susține că minorii nu ar trebui să fie expuși la homosexualitate și transsexualitate, mai ales în contexte de „dezmăț”.

Pe lângă legea adoptată în martie care interzice asemenea adunări, guvernul a modificat chiar și Constituția pentru a-și întări poziția, invocând interesul superior al copilului pentru a justifica restricționarea libertății de exprimare.

„Polarizarea societății”

Pentru că contramanifestanții de extremă dreapta au obținut aprobată o manifestație în aceeași zonă, organizatorii ediției cu numărul 30 au fost nevoiți să se adapteze, beneficiind de suportul unor ONG-uri și de măsuri de securitate sporite.

În inspirat de ofensiva lui Donald Trump împotriva programelor de diversitate, „Viktor Orban utilizează o rețetă cunoscută în preajma alegerilor legislative de anul viitor, generând un conflict”, afirmă Mikecz, subliniind că „polarizarea societății” pe tema migrației a dat rezultate bune în trecut.

Un sondaj Ipsos recent, realizat în 26 de țări, a arătat că doar 30% dintre respondenții din Ungaria sunt de acord cu ideea că persoanele LGBT+ pot să-și asume orientarea sexuală sau identitatea de gen în orice circumstanțe.

Însă, înainte de revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010, Ungaria era una dintre țările cele mai deschise în regiune: homosexualitatea a fost dezincriminată încă din anii '60, iar uniunea civilă între persoane de același sex era legalizată din 1996.

Cu toate acestea, liderul guvernamental, promotor al „illiberalismului”, a schimbat treptat stabilitatea aceasta.

Marșurile Pride, organizate adesea în luna iunie, celebrează revoltele de la Stonewall, replicile fundamentale ale mișcării LGBT+, evenimente care au avut loc în noaptea de 27 spre 28 iunie 1969 la New York, după o descindere a poliției într-un bar gay.

Recomandari
Show Cookie Preferences