„Vremea este considerabil mai favorabilă”: Turiștii din Germania și Marea Britanie contribuie la creșterea economică a Spaniei, în timp ce economiile lor rămân stagnante
Impetusul turismului din Spania a fost asigurat de vizitatorii din Germania și Marea Britanie, înregistrându-se un record de 10,9 milioane de turiști străini doar în luna iulie. Această creștere a permis economiei spaniole să aibă o evoluție pozitivă, în contrast cu rezultatele modeste ale economiilor europene de unde provin majoritatea vizitatorilor, conform agenției Reuters.
Statisticile oficiale emise luni de Institutul Național de Statistică din Spania (INE) relevă faptul că, în primele șapte luni ale anului, numărul turiștilor străini care au vizitat Spania a atins un record istoric de 53,37 milioane, iar cheltuielile acestora au crescut cu 18,6%, ajungând la 71 de miliarde de euro, în ciuda temerilor inițiale legate de influența protestelor împotriva turismului de masă și a condițiilor meteorologice extreme.
Acest avans, generat în principal de vizitatorii britanici și germani, va propulsa PIB-ul Spaniei la un procent estimat de 2,4% în acest an, mult superior previziunilor de 0,7% pentru zona euro și 0,3% pentru Germania.
Turiștii germani au crescut semnificativ cheltuielile în Spania, cu aproape 10%, atingând o medie de 1.340 de euro. De asemenea, britanicii, care constituie o cincime din turiștii străini din Spania, au cheltuit cu 7,5% mai mult, ajungând la 1.389 de euro în luna iulie.
„Spania a devenit mai competitivă decât Germania în sectorul serviciilor. De asemenea, se observă o schimbare în obiceiurile de consum, cu un accent global pe cheltuielile pentru călătorii. Oamenii aleg să investească mai mult în hoteluri de calitate superioară”, afirmă Raymond Torres, economist șef la Funcas.
Turiștii din Germania revin în număr semnificativ în Spania
Un exemplu este Hauke Prigge, un profesor de comunicare din Berlin, în vârstă de 34 de ani, care a vizitat Spania de trei ori în acest an, cheltuind în medie 2.200 de euro pentru fiecare dintre călătorii, care au durat câte două săptămâni, mai mult decât cheltuielile sale acasă.
După un vârf în 2017, turismul german în Spania a cunoscut o scădere treptată, deoarece turiștii germani au început să exploreze alte destinații mediteraneene. Totuși, de anul trecut, aceștia au început să revină în Spania. Rezervările pentru luna septembrie, lună populară printre turiștii germani pentru călătorii, arată o creștere de 8,3% față de anul precedent.
Prigge a menționat că preferă să călătorească în luna septembrie, dar și în afara sezonului, în luna martie.
„Vremea acolo este mult mai plăcută când aici este frig”, subliniază Prigge.
De asemenea, turiștii germani își diversifică și destinațiile preferate din Spania. Chiar dacă continuă să viziteze predominant Insulele Baleare, un număr tot mai mare optează acum pentru regiunile Catalonia și Valencia.