Analiza PwC: Creșterea economiilor din UE depinde de economiile periferice, dezinflația încetinește, iar lanțurile comerciale devin mai scurte.

Analiza PwC: Creșterea economiilor din UE depinde de economiile periferice, dezinflația încetinește, iar lanțurile comerciale devin mai scurte.
Dinu Bumbacea, Foto: Pwc Romania

Potrivit celei mai recente analize Global Economy Watch (GEW) realizată de PwC, economiile periferice din Europa beneficiază de sprijin din partea mecanismului de redresare și reziliență, iar inflația globală încetinește, cu un accent pe rolul distanței în comerțul bilateral.

Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România, a subliniat că, deși alte țări din Europa Centrală și de Sud-Est înregistrează creșteri rapide, România se confruntă cu o expansiune economică mai lentă decât estimările anterioare. Țara se află într-o procedură de deficit bugetar excesiv, iar inflația rămâne ridicată. Încetinirea economică este determinată de factori interni, inclusiv cheltuieli guvernamentale sporite în urma alegerilor, dar și de condiții externe. Pentru o creștere economică durabilă, este esențial un mediu favorabil investițiilor și continuarea reformelor incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până în 2026.

Se preconizează că economiile periferice vor fi motorul creșterii economice în acest an.

Comisia Europeană a revizuit în mai previziunile pentru creșterea economică a UE în 2024, stabilind-o la 1%, ușor peste estimarea pwC de 0,8%. Blocul a înregistrat o expansiune de 0,3% în al doilea trimestru, care este similară cu cea din primul trimestru.

Cea mai mare parte a creșterii economice în Europa provine din economiile periferice, cum ar fi Albania, Polonia și Cipru, care sunt așteptate să aibă creșteri de 3,5%, 3,4% și 3,0% respectiv, comparativ cu previziunile de sub 1,5% pentru Franța și Germania. Acest rezultat este rezultatul utilizării Fondului de redresare și reziliență și Instrumentului de asistență pentru preaderare, care a stimulat creșterea economică în schimbul reformelor structurale. Este estimat că Grecia și Croația vor beneficia, până în 2026, de sume echivalente cu 16% și 13% din PIB prin intermediul acestui fond.

Ritmul dezinflației globale s-a încetinit.

Inflația globală pentru economiile membre ale OCDE a scăzut de la 10,7% în octombrie 2022 la aproximativ 5,6% în iunie 2024. Totuși, inflația în sectorul serviciilor rămâne ridicată. Banca Centrală Europeană (BCE) a subliniat că ultima fază a dezinflației va fi probabil cea mai dificilă, deoarece efectele favorabile inițiale s-au diminuat.

Marile economii importă tot mai mult din țări mai apropiate ca distanță.

Pentru economiile europene mari și SUA, distanța față de principalii parteneri comerciali a scăzut. De exemplu, distanța medie dintre Franța și Italia și principalele lor piețe de export a scăzut cu -5% și, respectiv, -4% în 2023. De asemenea, distanța dintre SUA și partenerii săi de import a fost mai mică cu aproximativ 3%, cea mai mare reducere din ultimii 20 de ani. O situație similară se observă și în cazul Regatului Unit.

Acest trend se datorează reducerii semnificative a dependenței marilor economii de Rusia după invazia Ucrainei. SUA și Regatul Unit și-au redus, de asemenea, comerțul cu China cu -19% și, respectiv, -3% în termeni reali comparativ cu 2019.

Importurile din țări apropiate au crescut, Italia, Franța și Germania înregistrând o creștere a proporției importurilor din UE cu 11%, 8% și, respectiv, 7% în 2023.

De asemenea, stimulentele guvernamentale sprijină reshoringul, nearshoringul sau friendshoringul în sectoare economice strategice, având rolul de a aduce înapoi operațiunile în țările de origine sau de a alinia lanțurile de aprovizionare la țări mai apropiate din punct de vedere geografic.

Dinamica demografică din Africa ar putea influența creșterea economică globală.

Estimează că până la sfârșitul deceniului, Africa va fi singurul continent cu o rată a fertilității de peste 2,1. Proiecțiile indică faptul că până în 2100, Africa ar putea reprezenta o treime din populația globală, comparativ cu mai puțin de o cincime în prezent. De asemenea, Africa va avea o populație activă mai mare decât Europa și America de Nord.

Cele mai bogate 15 țări din lume au rate de fertilitate sub rata de înlocuire, cu economiile avansate confruntându-se cu o îmbătrânire a populației, care se preconizează că va crește cu 11 puncte procentuale, până la 32%, în Europa până în 2100.

O strategie pentru a susține creșterea economică ar putea fi atragerea forțată de muncă din străinătate. ONU a revizuit în creștere estimările privind migrația netă pentru economiile G7. Pe fondul îmbătrânirii demografice, valorificarea tehnologiilor avansate, cum ar fi inteligența artificială generativă, devine esențială pentru stimularea productivității și a creșterii economice.

Despre PwC

PwC este dedicată construirii încrederii în societate și soluționării problemelor esențiale. Este o rețea globală activă în 151 de țări, având peste 360.000 de profesioniști care oferă servicii calitative în audit, consultanță fiscală și consultanță de afaceri. Pentru a afla mai multe, vizitați www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare având personalitate juridică separată.

© 2024 PwC. Toate drepturile rezervate.

Articol susținut de PwC România.

Recomandari
Show Cookie Preferences