Bolojan și Ciolacu sprijină candidaturile lui Georgescu, Simion și Șoșoacă
Când afirmi că ești un politician care susține valorile europene, dar folosești termeni precum „suveraniști”, sugerezi lucruri convenabile: adică, toți cei care nu se identifică cu viziunile AUR, POT sau SOS sunt considerați împotriva suveranității naționale.
În fiecare apariție publică, Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu fac referire la candidații din partea POT, AUR și SOS sau la partide cu etichete precum „suveraniști” și „antisistem”. Aceasta devine o oportunitate pentru aceste mișcări.
Termenul „suveranitate” este o alegere pozitivă pentru radicali, care o folosesc pentru a-și masca agenda de a promova o societate bazată pe antagonism: poporul bun versus elitele corupte. Poporul este definit în funcție de criterii etnice, religioase și economice, rezultând astfel „unii buni” și „alții răi”.
Partidele populiste pun accentul pe „suveranitate”, deoarece este un concept apreciat la nivel național și individual. Cum ai putea fi împotriva „suveranității”?
Aceasta reprezintă și o lacună democratică în discursul la care Bolojan, Ciolacu și alți colegi ai lor aderă involuntar. Dacă doar anumite grupuri de alegători români sunt considerați suveraniști, cum sunt percepuți ceilalți? Aici se normalizează un discurs anti-constituțional, deoarece legislația noastră nu ar trebui să împartă oamenii în funcție de ideile sau convingerile lor.
Un alt termen des folosit, în special de Ilie Bolojan, este „partide sau candidați antisistem”. Bihoreanul crede că îi critică pe radicali și pe cei iliberali, dar, în realitate, îi promovează, folosind un termen atrăgător. Se tinde către idealul de a fi rebel, iar imaginea unui candidat revoltat devine aspirațională, în timp ce nimeni nu vrea un conducător „de sistem”.
Desigur, dreapta radicală nu menționează dacă antisistem înseamnă și a fi împotriva SMURD. Călin Georgescu, recent venit în România, ar putea asculta zecile de milioane de români care pot relata despre sistemul de urgență din trecut și cât dura să ajungă ambulanța, înainte de existența SMURD.
De asemenea, v-ați aminti vremurile anterioare unităților de primiri urgențe? Odată cu înființarea acestora, mii de vieți au fost salvate, datorită unui sistem european care include coduri de culoare, prioritizări și un număr considerabil mai mare de personal medical și dotări tehnologice.
Așadar, UPU constituie o parte esențială a unui sistem complex. Personalul care activează acolo, inclusiv conducătorii și medicii șefi, sunt considerați parte a „poporului” sau parte a „elitei corupte”, așa cum sugerează populismul?
Utilizarea unor interese legitim acceptate, precum suveranitatea națională, pentru a susține o agendă partizană este o practică întâlnită la radicali din întreaga lume. Însă, ca cei care ar trebui să explice riscurile populismului, să ofere sprijin acestor mișcări constituie o inovație recentă a politicii românești. Aceștia au încheiat anul într-o situație dificilă și au început anul cu o „indigestie suverană”.