Călin Georgescu, prezentat de o televiziune rusă, avertizează că „mult va depinde de rezultatele alegerilor parlamentare”

Călin Georgescu, prezentat de o televiziune rusă, avertizează că „mult va depinde de rezultatele alegerilor parlamentare”
Călin Georgescu / FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

RBC, cea mai importantă televiziune financiară din Rusia, a realizat un material extins despre Călin Georgescu, după ce acesta a câștigat, în calitate de independent, primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică.

Televiziunea rusă informează că, în timpul campaniei electorale, Georgescu și-a construit o imagine de candidat pro-rus, datorită criticilor sale adresate relației României cu NATO și sprijinului militar acordat Ucrainei. Totuși, un analist subliniază că situația este mai complexă.

După prezentarea CV-ului său, jurnaliștii de la RBC au explorat mai multe informații și analize despre Georgescu publicate în presa română și internațională.

Au fost menționate unele dintre declarațiile sale, inclusiv afirmația că Ucraina este un „stat fictiv” și comentariul potrivit căruia scutul de la Deveselu reprezintă o „rușine diplomatică”. Georgescu a adăugat că Alianța Nord-Atlantică nu ar proteja niciunul dintre membrii săi în cazul unui atac din partea Rusiei, conform informațiilor oferite de RBC.

Televiziunea rusă subliniază admirația lui Georgescu pentru Putin

De asemenea, au fost menționate afirmațiile lui Georgescu din 2022, când a declarat că România ar avea mai mult de câștigat prin menținerea unor relații mai bune cu China și Rusia. El l-a numit patriot pe Vladimir Putin, deși a negat orice legătură cu Kremlinul, a menționat RBC.

„Vladimir Putin este un om care își iubește țara. Este o persoană care, în opinia mea, cunoaște în mod foarte bun aspectele diplomatice, le stăpânește și colaborează cu profesioniști competenți”, a afirmat Georgescu. De asemenea, RBC amintește un interviu cu Costin Ciobanu, cercetător la Universitatea Aarhus din Danemarca, care a descris rezultatele primului tur al alegerilor ca fiind un „cutremur politic”, surprinzător pentru toată lumea.

The Guardian a comentat, de asemenea, că rezultatele primei runde au fost „șocante”. Întrebat de această publicație, Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai, a indicat că nu se poate exclude implicarea Rusiei în procesul electoral.

Laudele adresate mareșalului Antonescu, un subiect delicat pentru propagandiștii ruși

RBC abordează și un aspect care ar putea fi neplăcut pentru susținătorii lui Georgescu din Rusia.

Georgescu a devenit cunoscut și pentru opiniile sale despre mareșalul Ion Antonescu, dictator român între 1940 și 1944. În ianuarie 2022, el a descris colaboratorii acestuia ca fiind eroi care au reprezentat „istorie națională”. În urma acestor declarații, Procuratura Generală a României a deschis un dosar penal împotriva sa, acuzându-l de laude la adresa celor responsabili de genocid, deși nu au existat actualizări publice despre această anchetă.

RBC menționează și datele Institutului Kiel pentru Economia Mondială, conform cărora România ocupă locul 31 printre partenerii Ucrainei în materie de ajutoare.

Astfel, România a oferit Kyiv-ului, în diverse forme, 127 de milioane de euro, mare parte din aceștia fiind ajutoare umanitare. De asemenea, România a fost printre puținele țări care au acceptat să livreze sisteme de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, aprobând în septembrie un proiect de lege în acest sens.

Un expert rus consideră că votul pentru Călin Georgescu este unul de protest

Pavel Kandel, cercetător principal la Institutul Europei al Academiei Ruse de Științe, este citat de RBC.

„Succesul lui Călin Georgescu este rezultatul unui vot de protest”, a afirmat Kandel, care a subliniat că alegătorii români și-au exprimat astfel nesatisfacția față de actualele autorități.

„Din păcate, România a mai experimentat astfel de fenomene. În anii ’90, un politician similar a fost naționalistul și anti-sistem Vadim Tudor, iar atunci toți cei din dreapta s-au unit împotriva lui Ion Iliescu. Însă când Tudor a intrat în turul doi, toate forțele de dreapta au fost nevoite să se alieze cu Iliescu, pe care îl detestau, pentru a-l opri pe radical. Cred că acest scenariu s-ar putea repeta”, a concluzionat academicianul rus.

El adaugă că este o „exagerare” să considerăm Georgescu pro-rus: „Există o tendință de a interpreta ceea ce și-ar dori”. De asemenea, el afirmă că afirmațiile conform cărora Alianța Nord-Atlantică nu protejează suficient România sunt tipice pentru politicieni de acest tip.

„Confundăm în mod intenționat abordările pro-ruse cu cele anti-ucrainene”, a continuat el, subliniind că politicienii din dreapta românească atrag atenția asupra legii lingvistice din Ucraina, care a dus la discriminarea limbii române.”

„Multe vor depinde de rezultatul alegerilor parlamentare”

Kandel a mai adăugat că un alt aspect este grâul ucrainean. La solicitările Bruxelles-ului, România a participat la exportul acestuia pe piața europeană, dar, o dată cu impactul asupra agricultorilor români, autoritățile de la București, la fel ca și cele de la Varșovia, și-au modificat poziția. „Această strategie este utilizată de Călin Georgescu”, a commentat Kandel.

Acesta consideră că Georgescu nu va putea schimba politica externă a României, dacă parlamentul și guvernul se opun.

„România este o republică prezidențial-parlamentară, iar puterile șefului statului sunt mult mai limitate decât cele ale, de exemplu, liderului din SUA”, a adăugat Kandel.

„Așadar, chiar dacă Georgescu, care nu are o echipă, va câștiga în turul doi, elitele îi vor face față. Multe va depinde de rezultatul alegerilor parlamentare, care vor precede turul doi al alegerilor prezidențiale”, a concluzionat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences