China, zguduită de prăbușirea unui colos: Justiția a decis lichidarea Evergrande, cel mai mare dezvoltator imobiliar din țară
Un tribunal din Hong Kong a decis luni lichidarea China Evergrande Group, cel mai semnificativ dezvoltator imobiliar din China. Această hotărâre este probabil să agraveze turbulențele pe piețele financiare din țară, în contextul în care autoritățile se străduiesc să gestioneze criza imobiliară acută.
Judecătoarea Linda Chan a declarat: „Lucrurile trebuie să se oprească aici”, după ce compania nu a reușit să propună un plan de restructurare a datoriilor sale, care depășesc 300 de miliarde de dolari, la mai mult de doi ani după ce nu și-a plătit obligațiile.
Directorul general al Evergrande, Siu Shawn, a declarat pentru presa din China că firma va asigura finalizarea proiectelor de construcție a locuințelor, indiferent de decizia instanței. El a menționat că verdictul nu va afecta funcționarea diviziilor interne și externe ale Evergrande.
Economistul Gary Ng de la Natixis a estimat că „nu este sfârșitul, ci începutul unui proces prelungit de lichidare, care va complica operațiunile zilnice ale Evergrande”. În condițiile în care majoritatea activelor companiei sunt situate în China, există incertitudini cu privire la modul în care creditorii pot sechestra aceste active, iar situația este și mai complicată pentru acționari.
Prețul acțiunilor Evergrande a scăzut înainte de pronunțarea deciziei
Înainte de audierea de la tribunal, acțiunile Evergrande au scăzut cu 20%. Tranzacționarea acțiunilor China Evergrande și a subsidiarelor sale, inclusiv China Evergrande New Energy Vehicle Group și Evergrande Property Services, a fost suspendată după decizie.
Sectorul imobiliar din China a cunoscut o expansiune rapidă după liberalizarea pieței în 1998, unde achiziționarea unei locuințe este adesea o condiție prealabilă pentru căsătorie. Companiile din acest domeniu s-au dezvoltat rapid grație împrumuturilor bancare, însă îndatorarea acestora a crescut alarmant, ceea ce a determinat autoritățile să limiteze împrumuturile începând cu 2020.
De atunci, accesul dezvoltatorilor imobiliari la credite a fost sever restricționat, iar cererea pentru proprietăți a scăzut drastic pe fondul încetinirii economiei și a restricțiilor pandemice.
Îngrijorările legate de solvabilitatea Evergrande și de întreg sectorul imobiliar din China au contribuit la scăderea prețurilor acțiunilor listate pe bursele chineze, acestea atingând aproape cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, în ciuda faptului că guvernul, condus de premierul Li Qiang, a promis să crească injecțiile financiare pe termen mediu și lung pentru stabilizarea pieței.
Investitorii străini au limitat semnificativ expunerea pe bursa din China
Investitorii externi și-au redus substantial expunerea pe piața de capital din China încă din ultimele luni ale anului trecut, din cauza temerilor legate de economia țării conduse de președintele Xi Jinping și riscurile asociate cu o eventuală prăbușire a pieței imobiliare.
După ce au atins un vârf de 235 de miliarde de yuani în august, investițiile străine nete în acțiuni pe bursa chineză au scăzut cu 87% anul acesta, ajungând la doar 30,7 miliarde de yuani, conform unei analize a Financial Times bazată pe date oficiale.
Astfel, bursa chineză a încheiat anul trecut cu cel mai mic nivel de investiții externe din 2015.
Un moment critic pentru investitori a fost în august, când un alt dezvoltator semnificativ din China, Country Garden, a ratat pentru prima dată plățile pentru obligațiunile emise, avertizând asupra riscului de incapacitate de plată.
După acest incident, bursa chineză a înregistrat vânzări nete de acțiuni de către investitorii străini, pe fondul preocupărilor legate de un posibil risc de contagiune al problemelor din sectorul imobiliar în alte piețe.
FOTO articol: Tse Pui Lung, Dreamstime.com.