Consiliul Concurenței începe analiza pieței imobiliare din București / Declarațiile lui Bogdan Chirițoiu
Consiliul Concurenței a inițiat un studiu asupra pieței imobiliare rezidențiale și nerezidențiale din București pentru a identifica posibilele obstacole în dezvoltarea acestei industrii și aspectele ce pot induce în eroare consumatorii, conform unui comunicat al autorității.
Studiul va include o analiză a relațiilor dintre companiile active pe piață și modul lor de operare în diferitele etape de dezvoltare imobiliară.
Autoritatea de concurență are scopul de a clarifica factorii care ar putea influența concurența și, implicit, consumatorii, inclusiv considerații de ordin legislativ, ritmul de dezvoltare, cauzele creșterii prețurilor sau eventuale scăderi de calitate în construcții.
În acest sens, Consiliul Concurenței va solicita informații de la participanții activi pe piața imobiliară, precum și feedback de la consumatori referitor la calitatea construcțiilor, facilitățile oferite și gestionarea acestora.
După finalizarea analizei, Consiliul Concurenței va face propuneri și recomandări pentru a aborda problemele identificate.
- „Subliniem că prioritatea autorității este să identifice și să elimine orice disfuncționalități din piețe, precum și să remedieze dificultățile în acces sau relațiile dintre companiile active în domeniu.
- De asemenea, în cazul în care se descoperă încălcări legale, se vor demara acțiuni pentru a le sancționa”, au declarat reprezentanții Consiliului.
UPDATE
Într-o declarație recentă, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a menționat că nu există dovezi ale unor ilegalități în acest sector, iar analiza realizată este de rutină.
- „Având în vedere creșterea sectorului imobiliar în ultimii ani, dorim să înțelegem cum funcționează, care sunt mecanismele de operare ale companiilor din acest domeniu și să identificăm obstacolele din perspectiva concurenței.
- În acest context, vom explora diverse aspecte, inclusiv legislația, oferta disponibilă, profitabilitatea firmelor, cauzele creșterii prețurilor și gradul de inovare, în special în ceea ce privește tranziția către clădiri eco-friendly, conform Planului Național de Reziliență și Redresare”, a declarat Chirițoiu.