Creșterea prețurilor alimentelor la nivel mondial continuă pentru a treia lună consecutivă
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat că indicele global al prețurilor alimentelor a înregistrat o creștere în luna mai, marcând a treia lună la rând de majorare. Această creștere a fost determinată în principal de scumpirea cerealelor și produselor lactate, care au compensat diminuările prețurilor la zahăr și uleiuri vegetale, conform unui raport citat de Reuters și Agerpres.
FAO publică lunar indicele său Food Price Index, care urmărește fluctuațiile de preț pentru un coș de alimente ce include cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna mai 2024, acest indice a avut o medie de 120,4 puncte, ceea ce reprezintă o creștere de 0,9% față de aprilie.
Deși valoarea din mai 2024 a crescut, aceasta este cu 3,4% mai mică decât cea din aceeași lună a anului precedent și cu 24,9% sub vârful înregistrat în martie 2022.
Majorarea din luna mai se datorează în special unei creșteri de 6,3% a prețurilor cerealelor. Potrivit FAO, creșterea prețurilor la grâu este influențată de temerile legate de condițiile adverse pentru culturile de grâu, care ar putea provoca o scădere a recoltei din 2024 în unele regiuni importante de producție, inclusiv în anumite zone din America de Nord, Europa și regiunea Mării Negre.
Prețurile produselor lactate au crescut cu 1,8%, impulsionate de cererea crescută din sectoarele de retail și servicii alimentare înainte de sezonul estival, precum și de așteptările că producția de lapte din Europa de Vest va scădea sub valorile istorice.
Dar prețurile la unele produse au scăzut
Totuși, prețurile zahărului au scăzut cu 7,5% în mai comparativ cu aprilie, în principal din cauza unui început favorabil al noului sezon de recoltare în Brasilia. În plus, scăderea cotelor internaționale ale țițeiului brut a dus la presiuni în jos asupra prețurilor zahărului, reducând cererea de trestie de zahăr utilizată pentru producția de etanol.
Prețurile mondiale ale uleiurilor vegetale au scăzut de asemenea, cu 2,4% în total, având ca principal motiv o reducere a prețurilor la uleiul de palmier, în urma creșterii producției sezoniere și a cererii mondiale scăzute.
În altă ordine de idei, FAO a publicat vineri primele estimări referitoare la producția mondială de cereale pentru sezonul 2024/25. Estimările FAO indică o producție mondială de cereale de 2,846 miliarde de tone pentru sezonul care începe la 1 iulie 2024, ceea ce este comparabil cu producția din sezonul 2023/24.