Deputat USR: Managementul defectuos al lui Rafila duce la falimentul Institutului „Matei Balş”
Emanuel Ungureanu, deputat din partea USR, l-a acuzat miercuri pe ministrul sănătății, Alexandru Rafila, de responsabilitatea pentru datoriile acumulare de milioane de lei de către Institutul „Matei Balş” din București, adăugând că fostul manager, Cătălin Apostolescu, a fost demis pentru că nu a urmat ordinele politice.
Ungureanu a afirmat că prin demiterea lui Apostolescu, a fost provocată distrugerea premeditată a unui institut vital pentru România.
„Aceasta demitere poate fi caracterizată drept o sinucidere asistată a unei persoane competente în managementul sanitar din țară. Voi prezenta dovezi. Domnul Rafila a demis recent pe Cătălin Apostolescu, pretinzând că institutul a acumulat datorii pe o perioadă de peste trei luni. Însă, ceea ce domnul Rafila nu a menționat, și voi dovedi, este că datoriile nu sunt decât rezultatul unor decizii catastrofale luate de el încă de la sfârșitul anului 2022,” a spus parlamentarul USR la o conferință de presă în fața Institutului „Matei Balş”.
Conform declarațiilor lui Ungureanu, Rafila a emis pe 28 decembrie 2022 un ordin „total nejustificat” care a modificat modul de calcul al gradului de ocupare a paturilor, ceea ce a dus la reducerea finanțării pentru „Matei Balş”.
„Aceasta înseamnă că, de la 28 decembrie 2022 până la 1 ianuarie 2023, institutului i-au fost tăiate peste noapte 10 milioane lei din buget,” a explicat Ungureanu.
Apostolescu a avertizat Ministerul, afirmă Ungureanu
Se pare că Apostolescu a trimis o scrisoare Ministerului Sănătății în care a semnalat problema de fonduri.
„Astfel, din începutul anului 2023, conducerea spitalului a informat că reducerea fondurilor de către minister aşază Institutul „Matei Balş” în pericol de faliment. Mai mult, fostul manager a alertat ministerul asupra insistenței Institutului Național pentru Managementul Serviciilor Medicale de a solicita medicilor din „Matei Balş” să nu mai declare COVID-19 ca prim diagnostic, instigându-i să noteze diagnostice false pentru a putea recupera sume de la Casa de Asigurări,” a declarat Ungureanu.
El a mai adăugat că Apostolescu a încercat să reducă costurile administrative prin anularea unor contracte, inclusiv cel cu firma de catering, și altele care țin de securitatea cibernetică a spitalului.
„Toate eforturile sale de a eficientiza gestionarea au fost în van. Motivele reale ale demiterii necorespunzătoare a lui Apostolescu nu au legătură cu managementul defectuos, ci mai degrabă cu refuzul său de a semna contractele impuse de politicieni,” a afirmat Emanuel Ungureanu.
„Datoriile nu reprezintă adevărata problemă a Institutului „Matei Balş”, ci incapacitatea de a se supune presiunilor politice,” a mai adăugat deputatul USR.
Cătălin Apostolescu a fost demis, Adrian Marinescu preia conducerea
Pe 28 octombrie, Ministerul Sănătății a anunțat că Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balş”, a fost înlocuit de Adrian Marinescu, care ocupase anterior funcția de director medical.
„Demisia lui Apostolescu a fost realizată conform prevederilor legale care stipulează că un contract de management încetează în cazul în care unitatea sanitară acumulează datoriile pe o perioadă de trei luni consecutive,” se menționează în comunicat.
Apostolescu a declarat pentru surse de presă că „Institutul se confruntă cu o situație financiară dificilă, similară cu cea a altor spitale din țară.”
Referitor la evaluările din media, unde se menționează datoriile de 12 milioane de lei acumulate de Institut, Apostolescu nu a confirmat aceste informații.