Racheta Starship a SpaceX a explodat în timpul zborului de test, provocând devieri ale cursului avioanelor

Racheta Starship a SpaceX a explodat în timpul zborului de test, provocând devieri ale cursului avioanelor
Lansarea Starship. Sursă foto: Eric Gay / AP / Profimedia

O rachetă Starship de la SpaceX a explodat în bucăți în spațiu, la scurt timp după lansarea sa, joi, din Texas. Acest incident a forțat zborurile comerciale deasupra Golfului Mexic să își modifice traiectoriile pentru a evita resturile care se prăbușeau, punând astfel obstacole în programul de rachete condus de Elon Musk, conform raportului Reuters.

Controlul misiunii SpaceX a pierdut contactul cu racheta Starship recent actualizată, care se afla în primul său test cu sateliți-machetă, fără echipaj, la opt minute după lansare. Incidentul a avut loc la centrul de rachete din sudul Texasului, la ora 5:38 p.m. EST (22:38 GMT), notează surse din mass-media.

Imaginile video surprinse de Reuters arată bile de lumină portocalie pe cer, deasupra capitalei haitiene, Port-au-Prince, lăsând în urmă dâre de fum.

Dan Huot, manager de comunicații la SpaceX, a declarat: „Am pierdut orice comunicare cu racheta – ceea ce indică o anomalie în zona superioară”, confirmând ulterior pierderea rachetei.

Ultimul incident similar legat de partea superioară a Starship a avut loc în martie anul trecut, în timpul reintrării în atmosfera Pământului deasupra Oceanului Indian. Deși este rar ca astfel de evenimente să perturbe traficul aerian, provocările recente au fost semnificative.

Numeroase zboruri comerciale au fost deviate spre alte aeroporturi sau și-au schimbat traiectoriile pentru a evita posibilele resturi, conform site-ului de monitorizare a traficului aerian FlightRadar24. De asemenea, decolările de la aeroporturile din Miami și Fort Lauderdale au înregistrat întârzieri de aproximativ 45 de minute.

Administrația Federală de Aviație (FAA), responsabilă pentru reglementarea lansărilor private, a precizat că a temporizat și redirecționat avioanele din jurul zonei unde cădeau resturile, dar operațiunile obișnuite au fost reluate ulterior.

De obicei, FAA închide spațiul aerian pentru lansări și reintrări, dar poate crea o „zonă pentru răspunsul la resturi” pentru a evita coliziunile cu aeronavele, în caz de anomalii externe.

Elon Musk, CEO-ul SpaceX, a postat un videoclip pe platforma X în care arată resturile împrăștiate, menționând: „Succesul nu este garantat, dar spectacolul este asigurat!”.

Incidentul are loc la o zi după ce Blue Origin, compania spațială fondată de miliardarul Jeff Bezos, a reușit să lanseze cu succes, pentru prima dată, racheta sa mare New Glenn.

„Navă de nouă generație”

Partea superioară a Starship, având cu doi metri mai mult decât versiunile anterioare, a fost descrisă de SpaceX ca fiind „o navă de nouă generație, cu îmbunătățiri semnificative”. Racheta ar fi trebuit să cadă în Oceanul Indian, controlat, la aproximativ o oră de la lansare.

Musk a menționat că evaluările inițiale sugerează o scurgere internă de combustibil cu oxigen lichid care a provocat o creștere a presiunii, ceea ce a dus la dezintegrarea rachetei.

Cel mai probabil, FAA va deschide o investigație asupra incidentului, ceea ce ar putea duce la suspendarea rachetelor Starship – așa cum s-a mai întâmplat anterior – pentru a verifica dacă resturile au căzut în zone populate din afara zonei inițial stabilite.

Acest incident amenință obiectivul lui Musk de a realiza cel puțin 12 teste cu Starship în acest an, în funcție de rapiditatea cu care SpaceX poate implementa modificările necesare și dacă FAA va deschide o anchetă.

„Până acum, nimic nu sugerează o amânare a următoarei lansări dincolo de luna viitoare”, a declarat Musk.

Recomandari
Show Cookie Preferences