Gazda summitului COP29 pentru climă, critică severă la adresa Occidentului, acuzând de defăimare și șantaj: „Dublele standarde sunt acum un mod de operare”

Gazda summitului COP29 pentru climă, critică severă la adresa Occidentului, acuzând de defăimare și șantaj: „Dublele standarde sunt acum un mod de operare”
Presedintele azer Ilham Alyiev, Foto: Vugar Amrullaev / Sputnik / Profimedia Images

Ilham Aliyev, președintele țării gazdă a summitului COP29, a atacat marți Occidentul, afirmând că Azerbaidjanul este ținta unei „campanii orchestrate de defăimare și șantaj”, conform Reuters.

„În calitate de președinte al COP29, ne vom angaja să sprijinim tranziția verde, lucru pe care deja îl facem. Totuși, trebuie să fim realiști”, a declarat Aliyev, prezentând resursele de petrol și gaze ale Azerbaidjanului ca fiind un „dar de la Dumnezeu”.

„Națiunile nu ar trebui să fie criticate pentru resursele pe care le dețin și nici rușinate pentru că le comercializează, deoarece piața are nevoie de acestea. Oamenii au nevoie de aceste resurse”, a continuat el.

Aliyev, liderul unui regim autoritar, a concentrat cele mai aspre critici asupra Statelor Unite și Uniunii Europene.

„Din păcate, pentru unii politicieni, ONG-uri cu legături politice și mass-media de tip ‘fake news’ din Occident, dublele standarde și ipocrizia politică au devenit un tipic mod de operare”, a subliniat acesta.

Aceste comentarii au fost făcute în timpul celei de-a doua zile a summitului COP29, unde aproape 200 de țări discută strategii pentru reducerea emisiilor de carbon.

Criticile președintelui azer, adresate chiar înainte de discursul secretarului general al ONU

Aliyev a formulat acuzațiile cu puțin timp înainte ca Antonio Guterres, secretarul general al ONU, să se adreseze audienței. Guterres a subliniat că întoarcerea la combustibilii fosili ar fi o decizie absurdă și a cerut liderilor globali să crească finanțarea pentru prevenirea dezastrelor umanitare cauzate de schimbările climatice.

„În ceea ce privește finanțele pentru climă, trebuie să acționăm, altfel umanitatea va plăti un preț mare. Ceasul ticăie. Suntem în faza finală pentru a limita creșterea temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius și timpul nu este de partea noastră”, a avertizat el.

Ali Zaidi, reprezentantul special al Statelor Unite pentru probleme climatice, a încercat să minimizeze afirmațiile președintelui azer, explicând că îndeplinirea obiectivelor climatice globale este posibilă dacă toate țările își reduc emisiile în acord cu SUA.

Statele Unite sunt cel mai mare producător mondial de petrol și gaze, totuși, în ceea ce privește emisiile totale de carbon, se situează pe locul al doilea, după China.

Reprezentanții Uniunii Europene au refuzat să comenteze acuzațiile formulate de Ilham Aliyev.

Absența liderilor mondiali esențiali de la summitul COP29

Agenția Reuters subliniază că 35% din veniturile economiilor Azerbaidjanului din 2023 provin din vânzările de petrol și gaze naturale, în scădere față de 50% cu doi ani în urmă, estimările guvernului azer indicând o reducere la 22% până în 2028.

Obiectivul summitului COP din acest an este de a atrage sute de miliarde de dolari pentru a facilita tranziția globală către surse de energie mai curate și a limita creșterea temperaturilor provocate de emisiile de carbon.

În schimb, unii dintre cei mai influenți lideri mondiali nu au participat la summitul găzduit de Baku.

Printre absenți se numără președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele american Joe Biden, în contextul îngrijorărilor legate de angajamentul Statelor Unite față de combaterea schimbărilor climatice, în urma anunțului lui Donald Trump privind intentia de a retrage din convențiile de climat.

Președintele chinez Xi Jinping a trimis un reprezentant în locul său la Baku.

Summitul de anul acesta își propune să strângă resurse financiare semnificative pentru a sprijini tranziția globală către surse energetice mai curate și pentru a limita impactul climatic generat de emisiile de carbon.

Cu toate acestea, în ziua evenimentului destinat reunirii liderilor globali, mulți dintre aceștia au fost absenți, nereușind să audă mesajul lui Guterres.

După victoria lui Donald Trump, care a menționat că va retrage din nou Statele Unite din acordurile de climat, președintele Joe Biden a ales să nu participe. Președintele chinez Xi Jinping a trimis un adjunct, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu este prezentă.

Anul acesta este anticipat a fi cel mai călduros din istorie.

Experții științifici subliniază că dovezile sugerează că încălzirea globală și efectele sale se dezvoltă mai repede decât se aștepta, iar temperatura medie globală a depășit deja 1,5 grade Celsius față de nivelul preindustrial, fiind un prag critic care prezintă riscuri de schimbări climatice ireversibile și extrem de severe.

Pe măsură ce COP29 a început, incendiile de vegetație neobișnuite de pe coasta de est a SUA, care au dus la avertizări de calitate a aerului pentru New York, au continuat să se extindă. În Spania, supraviețuitorii se confruntă cu cele mai grave inundații din istoria recentă a țării, iar guvernul spaniol a anunțat alocarea a miliarde de euro pentru reconstrucție.

Summitul a debutat luni cu un acord tehnic considerat critic pentru lansarea unui mecanism global de comercializare a carbonului, care ar finanța proiecte semnificative menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

Acest succes a fost umbrit de o dispută asupra priorităților summitului – o luptă procedurală între țările europene și cele din Micile Insule, în contrast cu grupul de națiuni arabe, referitor la cum ar trebui să fie abordată viitorul combustibililor fosili în agenda discuțiilor.

Procedurile inaugurale au fost întârziate cu cel puțin cinci ore, rezultând într-un compromis acceptat de UE și alte națiuni aliate.

La o conferință de presă marți, oficialii COP29 au căutat să redirecționeze atenția asupra obiectivului principal al summitului – semnarea unui acord care să asigure finanțarea anuală de până la 1 trilion de dolari pentru țările în dezvoltare.

„Permițând fiecărei țări să întreprindă acțiuni climatice puternice este în interesul tuturor, inclusiv cel al celor mai mari și bogate țări. De ce? Pentru că criza climatică devine rapid un factor devastator pentru economii”, a afirmat Simon Stiell, conducătorul corpului climatic al ONU care facilitează summitul.

Recomandari
Show Cookie Preferences