Grindeanu clarifică interzicerea transportului în tren a pacienților contagioși: O decizie bazată pe reglementări europene / Reacția lui Ciolacu

Grindeanu clarifică interzicerea transportului în tren a pacienților contagioși: O decizie bazată pe reglementări europene / Reacția lui Ciolacu
Tren catre Litoral, in Gara Baneasa, Foto: Hotnews

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat miercuri că decizia de a interzice transportul în tren a pacienților contagioși nu este o inovație a CFR Călători sau a Ministerului, ci reprezintă o implementare a unei reglementări la nivel european. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că acest lucru nu înseamnă că cineva va lăsa pasagerii în câmp.

Între timp, în cadrul unei vizite de lucru peDrumul Expres Craiova-Pitești, cei doi lideri PSD au fost întrebați de jurnaliști despre un proiect de ordonanță guvernamentală care include mai multe modificări în ceea ce privește călătoriile cu trenul, inclusiv interzicerea transportului pacienților contagioși.

  • „Acesta nu este strict un concept dezvoltat de CFR Călători sau de Minister, ci o reglementare europeană. Normele complete de aplicare vor fi publicate în perioada următoare,” a afirmat ministrul Sorin Grindeanu.

El și-a arătat sprijinul față de această reglementare.

  • „Dacă cineva este infectat cu o boală extrem de contagioasă și intră într-un compartiment, riscul de a infecta cei din jur este ridicat. Consider că este o măsură corectă și, repet, este o reglementare europeană,” a adăugat Grindeanu.

Premierul Ciolacu a reafirmat că „aceasta nu înseamnă că cineva va opri un tren pentru a lăsa un călător în câmp”.

Pasagerii cu boli contagioase pot fi evacuați din tren – Proiect de ordonanță guvernamentală

Un nou proiect de ordonanță a Guvernului aduce modificări semnificative în regulile de călătorie cu trenul. De exemplu, acesta propune interzicerea transportului pacienților contagioși, având în vedere faptul că aceștia ar trebui să fie transportați cu ambulanță. Proiectul menționează că „în tren și în stație nu sunt admise sau pot fi evacuate persoanele care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea celorlalți călători.”

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță pentru modificarea și actualizarea unor acte normative în domeniul feroviar. Aceasta include o serie de ajustări, inclusiv cine poate călători gratuit și aspecte legate de transportul bicicletelor.

Interzicerea transportului pacienților contagioși cu trenul

O modificare importantă vizează transportul persoanelor afectate de boli contagioase.

Conform notei de fundamentare, „interzicerea transportului pacienților contagioși cu trenul este o măsură necesară, având în vedere faptul că aceștia ar trebui să fie transportați cu ambulanțele.”

În prezent, există opțiunea de a rezerva un compartiment întreg pentru transportul persoanelor bolnave, însă această opțiune nu va mai fi disponibilă în noua propunere.

„Prin urmare, în tren și în stație, nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea celorlalți călători.”

12. La articolul 9, alin. (3), litera b) se va modifica și va conține următorul text:

  • „b) persoanele care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. Pasagerii care se îmbolnăvesc în timpul călătoriei și necesită intervenții de urgență vor fi transportați până la prima stație, unde li se vor oferi îngrijiri medicale. Acestora li se va restitui diferența de tarif pentru călătoria efectuată, în conformitate cu prevederile de la articolul 21;”

Regulamentele actuale stipulează:

„În tren și în stație, nu sunt admise sau pot fi evacuate persoanele care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea celorlalți călători, cu excepția cazului în care călătoresc cu rezervarea întregului compartiment.” Proiectul nu specifică cine e responsabil de determinarea dacă un pasager reprezintă un „pericol” pentru sănătatea celorlalți.

CFR Călători afirmă că nu împiedică accesul persoanelor care pun în pericol sănătatea călătorilor

Pe 30 iulie, CFR Călători a emis o precizare cu privire la transportul persoanelor bolnave care pun în pericol sănătatea celorlalți pasageri.

În urma unor informații eronate difuzate în spațiul public, CFR Călători a dorit să clarifice:

  • „O companie nu oprește accesul persoanelor care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. CFR Călători, operatorul feroviar național de pasageri, nu a avut și nu are rolul de inițiator al acestor acte normative. În prezent, CFR Călători respectă prevederile OUG 7/2005 (privind Regulamentul de transport pe căile ferate din România).

CFR Călători a mai precizat că „după aprobarea Ordonanței de modificare și completare a normelor din domeniul feroviar, CFR Călători și ceilalți cinci operatori feroviari privați se vor conforma noilor reglementări imediat ce acestea vor intra în vigoare.”

Recomandari
Show Cookie Preferences