Guvern: Persoanele sub control judiciar și în arest la domiciliu vor fi monitorizate cu brățări electronice

Guvern: Persoanele sub control judiciar și în arest la domiciliu vor fi monitorizate cu brățări electronice
Chestorul de poliție Bogdan Despescu, Foto: Inquam Photos / George Calin

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care permite utilizarea brățărilor electronice pentru monitorizarea persoanelor aflate sub control judiciar sau în arest la domiciliu, precum și a celor eliberate condiționat care au anumite restricții.

„Inițiat ca proiect pilot în 2022, destinată protejării victimelor violenței domestice, sistemul informatic de monitorizare, cunoscut sub denumirea de ‘brățară electronică’, va fi implementat, începând cu 1 octombrie 2024, și pentru măsurile de control judiciar, control judiciar pe cauțiune, precum și pentru arestul la domiciliu. De asemenea, ordonanța aprobată de Guvern extinde utilizarea acestui sistem pentru persoanele condamnate care, în timpul eliberării condiționate, nu pot fi prezente în anumite locații sau evenimente stabilite de instanță, interdicții de a comunica cu victimele sau membrii familiei acestora, și pentru a nu interacționa cu alte persoane implicate în comiterea infracțiunii. A fost introdusă și o nouă alertă de apropiere de frontieră,” a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după ședința deGuvern.

La conferință, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a precizat că, de la începutul anului, au fost instalate 472 de brățări electronice de supraveghere, dintre care 208 sunt active în prezent. Totodată, 25 de persoane au îndepărtat brățara, iar 24 au fost reținute.

Despescu a adăugat că Poliția monitorizează 9.168 de persoane aflate sub control judiciar, inclusiv 24 de persoane aflate sub control judiciar pe cauțiune, plus 1.288 persoane în arest la domiciliu.

Începând cu 1 octombrie, toate aceste persoane vor putea fi supravegheate prin intermediul brățărilor electronice.

Bogdan Despescu a menționat că Poliția Română deține 5.266 de brățări de supraveghere, cu planuri de a achiziționa alte 6.000 de brățări până pe 1 octombrie.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat în comunicatul său de presă că această reformă legislativă constituie un „pas semnificativ în combaterea fenomenului persoanelor fugare.”

„Aceasta reprezintă un pas important în lupta împotriva persoanelor care aleg să se sustragă de la răspunderea penală. Legea 146 din 2021, inițiativă liberală, a creat cadrul legal aplicabil de acum încolo în cazurile de violență domestică și pentru ordinele de protecție emise pentru victime. De la 1 octombrie, inculpații care se află sub control judiciar sau au fost plasați în arest la domiciliu vor putea fi monitorizați electronic prin brățări electronice – ‘bijuterii judiciare’ – prin care aceștia se vor adapta la obligațiile stabilite de către instanțe. În caz de încercare de părăsire a țării, în ciuda interdicțiilor, se va genera o alertă urmată de o reacție rapidă din partea autorităților. Acest sistem modern va beneficia întregul sistem judiciar și, implicit, întreaga societate!” a declarat Gorghiu.

Recomandari
Show Cookie Preferences