Împreună cu Tomescu: De pe Everest la Hobița și de la Ghimeș-Făget la Cabana Caraiman

Împreună cu Tomescu: De pe Everest la Hobița și de la Ghimeș-Făget la Cabana Caraiman
Alexandru Tomescu Stradivarius 2024, „METAMORFOZE” J.S.Bach

Este vară, un moment ideal pentru a evada din rutină. Iată câteva sugestii din partea lui Alexandru Tomescu, artist de renume care interpretează pe o vioară Stradivarius. De ani de zile, Tomescu transformă vacanțele în turnee, așa că te invităm să-l urmărești.

Alăturați-vă lui Tomescu în vacanță pentru a-l asculta cântând Bach!

În locuri mai puțin cunoscute. A călătorit până în Nepal și va susține spectacole la Ghimeș, Mihăileni, pe Siret, Hobița și la Cabana Caraiman. Acesta este Alexandru Tomescu, așa că haideți să-l însoțim în vacanță! Până pe 16 iulie, descoperim inspirația din cadrul Turneului Stradivarius.

Tomescu: Mă aflu acum la conacul Ghyca, din apropiere de Focșani, în Cotești. Este un loc spectaculos. Nu te aștepți să găsești o astfel de frumusețe aici. Vin pentru a concerta la Focșani, apoi mă îndrept spre Ghimeș.

Istodor: De ce alegi locații mai puțin cunoscute pentru turneul Stradivarius?

Asta-i motivul! Vreau să aduc la cunoștința publicului locuri care nu sunt foarte celebre. Cred în potențialul acestor locații din România, iar cultura poate ajuta la promovarea lor. Este o oportunitate de a ne reuni și de a ne consolida identitatea.

Ce se întâmplă în Ghimeș, chiar nu am auzit de acest loc.

În Ghimeș nu sunt doar spectacolele mele, ci și evenimente de teatru și muzică tradițională. Aici se organizează festivaluri. Ignoranța ta față de Ghimeș nu înseamnă că nu există; Ghimeș-Făget se află pe Valea Trotușului, iar inima acestui loc este reprezentată de Damian Pal.

Ce faci când ajungi în turneu? Ai timp să explorezi?

Sincer, acum profita de timpul liber pe care îl am în perioada EURO24. Gazdele se uită la fotbal, iar eu studiez. Chiar și când sunt la concert, urmez reacțiile spectatorilor din spatele pereților, însă mă concentrez pe studiu. Chiar dacă am pregătit concertul, am cântat recent la Constanța, iar durata mea a depășit estimările inițiale, ceea ce reprezintă o provocare fizică, având în vedere că a fost foarte cald.

Dar ai timpul să descoperi locurile unde cânți?

Viața mea de artist, cu șase concerte pe săptămână, este foarte intensă. Îmi organizez riguros odihna și mesele pentru a putea oferi totul la concertul următor. Mă pregătesc pentru acest moment timp de un an întreg. Nu vreau să dezamăgesc niciun spectator, mai ales că aduc programe inedite în aceste locuri. Le cunosc bine, am petrecut ierni acolo și mă bucur să revin.

Cum reacționează spectatorii față de tine?

Laudele nu mă determină să evaluez cum am cântat. Eu știu exact nivelul la care am interpretat și mă concentrez mereu pe îmbunătățiri. Spre exemplu, la Constanța, mulți spectatorii și-au adus aminte de integrarea lucrărilor lui Bach pe care le-am realizat cu 11 ani în urmă.

Turneul Stradivarius devine o vacanță pentru tine.

Poate într-adevăr este o formă de vacanță. Nu am griji, totul este planificat. Știu unde și când mănânc, unde dorm. Totuși, cea mai obositoare parte a turneului este drumul. Avem sponsori generoși și vehicule de calitate, dar drumurile din România sunt dificile. Le cunosc bine, deoarece călătoresc pe aceste rute în fiecare an. Cea mai mare provocare este lipsa autostrăzilor.

Cum faci față drumurilor dificile?

Îl am pe Știucă, asistentul viorii Stradivarius, alături de mine. Suntem prieteni de multă vreme și am colaborat la numeroase spectacole. Ne ascultăm podcasturi, muzică și discutăm despre diferite subiecte. Deși inițial nu cunoștea muzica clasică, acum este extrem de bine informat. De curând, l-am avut pe Știucă ca salvator în timpul unui concert, când a încercat să întoarcă paginile partiturii, urmărind privirile pianistului.

Te întorci la cabana ta de la Caraiman?

Da, la Caraiman va fi cu adevărat o vacanță. Am cunoscut un om special, pe Florin Codleanu, bucătar profesionist și artist. Amândoi împărtășim aceeași viziune artistică. Florin a petrecut iarna acolo și aștept cu nerăbdare să-l revăd. Acolo vreau să mă relaxez. Liniștea de la Caraiman este inegalabilă.

Ce mâncare te așteaptă de la Florin?

Fasole bătute cu usturoi și brânzeturi delicioase, provenite de la ciobanii din zonă.

În turneul meu, vizitez și locuri precum Hobița, asociată cu Brâncuși, și Mihăileniul lui Enescu. Mă atrag foarte mult casele vechi, simți vibrația creatorilor acolo. Oamenii vin din zone diferite pentru un adevărat turism cultural, cu diferite energii și sunete în fiecare loc.

Anul acesta ne concentrăm asupra operei lui Bach.

Se spune că Bach e plictisitor, dar nu este adevărat. Când este interpretat prost, poate deveni astfel. Bach are lucrări extraordinare, o muzică inepuizabilă. Îmi plac provocările, iar Bach nu este plictisitor pentru mine. Îmi cunosc limitele și mă tem de ele.

TURNEUL STRADIVARIUS 2024

Cea de-a XVII-a ediție a Turneului Internațional Stradivarius, intitulat „METAMORFOZE”, va include lucrări de J.S. Bach, recunoscut ca unul dintre cei mai talentați compozitori din istoria muzicii, cu piese inițial scrise pentru violoncel.

Evenimentele vor avea loc în următoarele date și locații: Constanța, Biserica „Sfântul Anton de Padova” (25 iunie); Focșani, Muzeul Viei și Vinului (27 iunie); Ghimeș, Biserica Romano-Catolică (28 iunie); Mihăileni, Căminul Cultural (29 iunie); Siret, Biserica Romano-Catolică (29 iunie); Piatra-Neamț, Biserica Romano-Catolică (30 iunie); Cluj-Napoca, Catedrala Romano-Catolică (2 iulie); Oradea, Catedrala Greco-Catolică (3 iulie); Arad, Biserica Romano-Catolică (4 iulie); Sebeș, Catedrala Lutherană Reformată (5 iulie); Mediaș, Catedrala Evanghelică (6 iulie); Sibiu, Catedrala Evanghelică (7 iulie); Hobița, Casa Memorială „Constantin Brâncuși” (9 iulie); Câmpulung Muscel, Catedrala Romano-Catolică (10 iulie); Brașov, Biserica Neagră (11 iulie); Cabana Caraiman (13 iulie); București, Catedrala „Sfântul Iosif” (15 iulie) și Cotroceni (16 iulie).

Recomandari
Show Cookie Preferences