Mărturia unui dezertor nord-coreean despre soldații lui Kim Jong Un care își iau viața înainte de a fi capturați de ucraineni. „Au fost spălați pe creier”
În cadrul unei confruntări recente din regiunea Kursk, situată în vestul Rusiei, plină de zăpadă, forțele speciale ucrainene au investigat cadavrele a peste 10 soldați nord-coreeni care au fost uciși, conform rapoartelor Reuters.
Printre acestea, au descoperit un soldat care era încă în viață. Cu toate acestea, pe măsură ce au avansat către el, acesta a detonat o grenadă, reușind să se arunce în aer, conform detaliilor postate pe rețelele sociale luni de către Forțele pentru operațiuni speciale ale armatei ucrainene.
Forțele ucrainene au afirmat că soldații lor au scăpat fără răni în urma exploziei. Reuters a menționat că nu a putut verifica acest incident.
Acest incident se aliniază dovezilor tot mai abundente de pe front, raportate de serviciile de informații și mărturiile dezertorilor, conform cărora unii soldați nord-coreeni recurg la măsuri extreme în contextul războiului ce durează de aproape trei ani.
Soldații nord-coreeni „au fost spălați pe creier”, susține un dezertor
„Sinuciderile programate și autodetonarea: aceasta este realitatea din Coreea de Nord”, a afirmat Kim, un dezertor nord-coreean de 32 de ani, care a fugit în Coreea de Sud în 2022, alegând să fie menționat doar prin numele de familie din cauza teamelor pentru familia sa rămasă în Nord.
„Soldații care au fost trimiși să lupte acolo au fost spălați pe creier și sunt cu adevărat pregătiți să se sacrifice pentru Kim Jong Un”, a adăugat el, referindu-se la liderul nord-coreean.
Kim, cu ajutorul grupului pentru drepturile omului NK Imprisonment Victims’ Family Association din Seul, a menționat că a lucrat timp de aproximativ șapte ani pentru armata nord-coreeană în Rusia, până în 2021, implicându-se în proiecte de construcție pentru a genera valută străină pentru regim.
Ucraina și statele occidentale susțin că Phenianul a desfășurat aproximativ 11.000 de soldați pentru a sprijini forțele rusești în regiunea Kursk din vestul Rusiei, pentru care Ucraina a realizat o cucerire surpriză anul trecut. Kieva afirmă că mai mult de 3.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți, o estimare similară fiind furnizată de un oficial sud-coreean.
Moscova și Phenianul au respins inițial informațiile referitoare la desfășurarea trupelor nord-coreene, calificându-le ca fiind „știri false”. Totuși, președintele rus Vladimir Putin nu a negat în octombrie prezența soldaților nord-coreeni în Rusia, iar un oficial nord-coreean a afirmat că o astfel de desfășurare ar fi legală.
Ucraina a publicat recent videoclipuri în care pretinde că sunt surprinși doi soldați nord-coreeni capturați. Unul dintre aceștia a declarat că dorește să rămână în Ucraina, în timp ce celălalt a exprimat dorința de a se întoarce acasă în Coreea de Nord, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Kim Jong Un, laude pentru armată
Dezvoltarea trupelor de către Phenian în Rusia reprezintă prima sa implicare majoră într-un conflict militar de la Războiul din Coreea din 1950-1953. Coreea de Nord a desfășurat, de asemenea, contingente mult mai mici în războiul din Vietnam și în conflictul civil din Siria.
Statele Unite au avertizat că experiența acumulată în Rusia va transforma Coreea de Nord „într-o navă mai capabilă de a genera conflicte cu vecinii săi.”
Kim Jong Un a lăudat anterior armata, descriind-o ca fiind „cea mai puternică din lume”, conform presei de stat. Videoclipurile de propagandă publicate de regimul nord-coreean în 2023 înfățișau soldați alergând prin câmpuri acoperite de zăpadă, sărind în ape înghețate și rupând blocuri de gheață în cadrul antrenamentelor de iarnă.
Cu toate acestea, un deputat sud-coreean, bazându-se pe informațiile agenției de spionaj din țară, a declarat că numărul soldaților nord-coreeni răniți și decedați pe câmpul de luptă sugerează că aceștia nu sunt pregătiți pentru conflictele moderne, inclusiv atacurile cu drone, și ar putea fi considerați „carne de tun” de către Rusia.
Este de asemenea alarmant că există semne că aceste trupe au fost instruiți să se sinucidă, a afirmat el.
„Recent, s-a confirmat că un soldat nord-coreean, aflat în pericol de capturare de către forțele ucrainene, a strigat numele generalului Kim Jong Un și a scos o grenadă, intenționând să se detoneze, dar a fost ucis”, a declarat Lee Seong-kweun, membru al comisiei de informații a Parlamentului sud-coreean.
De asemenea, notele soldaților nord-coreeni decedați sugerează că autoritățile din Phenian îndemnau trupele să se sinucidă în loc să fie capturate, a adăugat el.
În ceea ce privește detalii suplimentare despre cazurile menționate, acesta a refuzat să ofere informații suplimentare, invocând faptul că sunt date sensibilități din Ucraina comunicate Serviciului național de informații din Coreea de Sud (NIS). NIS nu a răspuns apelurilor telefonice de marți din partea Reuters.
„A fi capturat înseamnă că ești un trădător”
Sinuciderile soldaților sau ale spionilor nu reflectă doar loialitatea față de regimul lui Kim Jong Un, ci reprezintă și o metodă de protejare a familiilor rămase în țară, a afirmat Yang Uk, analist în domeniul apărării la Institutul Asan de Studii Politice.
Zelenski a declarat duminică că Kievul este dispus să predea soldați nord-coreeni capturați lui Kim Jong Un, cu condiția ca acesta să faciliteze schimbul cu prizonierii ucraineni deținuți în Rusia.
Totuși, pentru mulți soldați nord-coreeni, capturarea și repatrierea la Phenian ar fi percepută ca o soartă mai rea decât moartea, afirma Kim, dezertor și fost soldat.
„Să fii prizonier de război este considerat o trădare. Capturarea înseamnă că ești un trădător. Memorează ultimul glonț, despre aceasta discutăm în armată”, a declarat el.