#medicibuni – Dr. Ion Vasian, urolog MedLife: „Un singur contact sexual neprotejat poate duce la contractarea unei infecții cu transmitere sexuală“

Conform celui mai recent studiu privind comportamentul sexual al românilor cu vârste între 16 și 35 de ani, realizat de MedLife, 2 din 10 tineri nu folosesc nicio metodă de protecție sexuală. De asemenea, doar puțin peste jumătate dintre respondenți utilizează prezervativul, singura metodă sigură de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, în afară de abstinență. Dr. Ion Vasian, urolog la Hyperclinica MedLife Genesys Arad, observă săptămânal pacienți diagnosticați cu infecții cu transmitere sexuală, printre care se numără sifilisul și infecția cu HIV. „Am avut un pacient tânăr care a avut un singur contact sexual neprotejat și a fost diagnosticat cu HIV“, explică medicul.
Infecțiile cu transmitere sexuală se află printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă bărbații tineri la urolog, afirmă dr. Ion Vasian. Din păcate, mulți ajung la medic abia atunci când simptomele devin foarte supărătoare sau în urma complicațiilor, cum ar fi infertilitatea cauzată de infecțiile cu Chlamydia. Este alarmant că unii pacienți nu se prezintă deloc la medic, deoarece nu au simptome deranjante sau acestea au fost temporare, dar continuă să transmită bolile, subliniază specialistul.
În general, numărul acestor infecții crește în sezonul cald.
Sifilis primar, secundar, terțiar
Recent, la cabinet s-a prezentat un tânăr de aproape 40 de ani cu sifilis secundar. Această formă a bolii poate apărea între 4 luni și 2 ani de la infectare, povestește dr. Ion Vasian.
În faza acută a sifilisului primar, la aproximativ 3 săptămâni de la un contact sexual neprotejat cu o persoană infectată, apare o leziune specifică numită șancru. „Șancrul este o ulcerație nedureroasă de formă rotundă, cu dimensiuni de 0,5-1,5 cm, având contur regulat și margini netede. Poate fi singular sau pot apărea mai multe leziuni, iar suprafața poate căpăta un luciu specific“, explică medicul urolog.
Având în vedere că leziunile sifilisului primar pot dispărea spontan în câteva zile, puțini pacienți ajung la medic în această fază. Mulți se prezintă în faza de sifilis secundar, când pot apărea leziuni pe piele care se pot extinde. Aceste erupții cutanate, denumite sifilide eritematoase, au un diametru de 5-15 mm și se localizează pe diverse părți ale corpului. „Simptomele sifilisului secundar pot persista una-două luni, dar dacă nu sunt tratate, pot reapărea mult mai severe, chiar și la decenii după infectare“, subliniază specialistul.
Dacă sifilisul rămâne nediagnosticat și netratat, pacientul poate transmite bacteria Treponema pallidum partenerilor cu care are relații sexuale neprotejate.
Simptomele infecțiilor cu transmitere sexuală, adesea necunoscute de tineri
Majoritatea bărbaților tineri ajung la urolog din cauza simptomelor neplăcute, care pot include secreții genitale anormale cu diverse culori și mirosuri neplăcute, arsuri la urinare și dureri anormale în zona genitală. Mărirea ganglionilor inghinali este un alt motiv frecvent pentru care aceștia solicită ajutor medical.
O statistică alarmantă din studiul MedLife arată că 22% dintre tinerii chestionați cred că, dacă partenerul nu prezintă simptome, acesta nu are o infecție cu transmitere sexuală. În realitate, multe infecții grave pot să nu dea simptome la bărbați.
„Există persoane care sunt purtătoare sănătoase ale unor bacterii și virusuri. Acestea nu manifestă simptome, dar pot transmite infecția. De exemplu, HPV poate rămâne latent în organism mulți ani fără a da simptome, iar condiloamele genitale sunt uneori singura manifestare“, menționează dr. Ion Vasian.
Similar, infecția cu HIV poate să nu prezinte simptome, iar manifestările pot fi nespecifice. Dr. Vasian își amintește cazul unui pacient tânăr care, după un singur contact sexual neprotejat, a fost diagnosticat cu HIV. Acesta a avut doar febră timp de câteva săptămâni, fără a fi suspectat de infecție până când a fost testat în cadrul analizelor de angajare.
Infecțiile cu Chlamydia și cu Neisseria gonorrhoeae sunt și ele frecvente în rândul pacienților săi. Cu toate acestea, conform studiului MedLife, 20% dintre respondenți au menționat doar 3 boli cu transmitere sexuală, fără a include Chlamydia și gonoreea.
Infecțiile netratate se pot transmite prin orice contact sexual neprotejat. „Un singur contact sexual vaginal, anal sau oral neprotejat este suficient pentru a contracta o infecție cu transmitere sexuală“, accentuează dr. Ion Vasian.
Pe termen lung, infecția cu Chlamydia poate conduce la infertilitate, atât la femei, cât și la bărbați. De asemenea, infecția cu HPV, care poate provoca cancer de col uterin la femei, poate genera cancer penian, rectal sau anal la bărbați, conform medicului.
Este recomandabil ca analizele pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală să fie efectuate înainte de a începe o nouă relație. Este vorba de teste pentru Chlamydia, Trichomonas, HPV, Candida albicans și alte infecții. La bărbați, testul este simplu: din primul jet urinar, fără a implica proceduri neplăcute“, explică dr. Vasian.
Pentru a sprijini tinerii, MedLife a lansat două pachete de analize pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală. Pachetele includ teste pentru infecțiile principale, cum ar fi HIV, sifilis, Chlamydia și gonoreea, și beneficiază de un discount de 20% pentru participanții la festivaluri până la data de 11 august 2024, la prezentarea brățării sau a biletului.
***
Vizitați și alte articole informative pe subiecte medicale în secțiunea dedicată.
Acest articol este o inițiativă a MedLife, cea mai extinsă rețea de servicii medicale private din România, care dorește să ofere informații și inspirație pentru un stil de viață sănătos.
Sănătatea este sursa principală de fericire pentru români. La MedLife, ne bucurăm de fericirea pacienților și ne străduim să oferim soluții medicale de înaltă calitate.
Indiferent de specialitate, MedLife oferă întotdeauna medici competenți, sprijiniți de cele mai avansate tehnologii medicale și de o infrastructură modernă, asigurând îngrijire personalizată pentru fiecare pacient.
Aflați mai multe detalii despre diversele servicii pe https://www.medlife.ro/.
Articol realizat cu sprijinul MedLife.