Misterul anului în energie: va fi liberalizată piața în aprilie 2025? Ce impact vor avea acestea asupra facturilor

Misterul anului în energie: va fi liberalizată piața în aprilie 2025? Ce impact vor avea acestea asupra facturilor
Facturi la electricitate, Foto: Volgariver / Dreamstime.com

Conform legislației actuale, piețele de electricitate și gaze vor fi liberalizate începând cu 1 aprilie 2025, după o perioadă de trei ani de plafonare a prețurilor din cauza crizei energetice. Spre deosebire de alte țări europene care au abandonat aceste măsuri în 2023, România rămâne cu mecanisme de plafonare pentru toți consumatorii.

Cu toate acestea, Guvernul nu a clarificat modul în care se va realiza renunțarea la plafonare. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că detalii suplimentare vor fi disponibile în ianuarie, menționând și posibilitatea menținerii plafoanelor.

„Expirarea plafonării prețurilor la energie și gaze naturale la 31 martie 2025 reprezintă cea mai semnificativă mișcare din sectorul energetic. Rămâne de văzut dacă, după 1 aprilie 2025, vom avea plafon sau nu,” afirmă Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Chisăliță estimează că, în cazul menținerii plafonării, prețurile la gaze vor rămâne constante, dar energia electrică ar putea fi stabilită pe două niveluri: aproximativ 1,3 lei/kWh cu TVA inclus pentru consumul de peste 255 kWh/lună și 0,8 lei/kWh cu TVA inclus pentru consumul sub 255 kWh/lună.

Impactul liberalizării asupra facturii de electricitate pentru consumatorii cu consum redus

Dacă plafonarea va fi eliminată din 1 aprilie 2025 și piața va fi liberalizată corespunzător, prețurile gazelor naturale probabil vor rămâne la nivelul celor plafonate, în timp ce prețurile la energie electrică ar putea varia între 1,03 și 1,15 lei/kWh cu TVA inclus.

Aceasta ar însemna o scădere de aproximativ 21% a prețului energiei electrice pentru consumatorii cu un consum de peste 255 kWh/lună, dar o creștere de 51% pentru cei care consumă sub 100 kWh/lună (o creștere medie de aproximativ 17,6 lei/lună la factura de electricitate).

Probabilitatea eliminării taxei pe stâlp

Un aspect important așteptat la începutul anului 2025 este menținerea taxei pe construcții speciale. Specialiștii cred că aceasta nu va mai fi actualizată.

Proiectele planificate includ funcționarea centralei de la Iernut, unele parcuri fotovoltaice și dublarea numărului de prosumatori în anul următor.

Capacitatea de stocare a gazelor va crește semnificativ, iar prețurile la țiței ar putea rămâne constante în 2025, dar prețul la pompă ar putea crește din cauza accizelor.

Evoluția capacității de stocare a gazelor pentru o securitate sporită

În sectorul gazelor naturale, se implementază proiecte menite să îmbunătățească capacitatea de injecție, stocare și extracție a gazelor.

Se preconizează o creștere a capacității de stocare de la 3,2 miliarde mc la 5 miliarde mc, cu o capacitate de injecție crescută de la 22 milioane mc/zi la aproximativ 50 milioane mc/zi, aceste lucrări urmând să se finalizeze între 2025 și 2026. Finalizarea acestor proiecte va îmbunătăți semnificativ securitatea energetică a României.

Prosumatorii: numărul lor va ajunge la 300.000

Fondurile destinate consumatorilor pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin programul Casa verde și PNRR vor acoperi aproximativ 128.000 de prosumatori în 2025. Numărul total al prosumatorilor va putea ajunge la 300.000, cu o putere instalată de circa 2.900 MW.

În 2025, se preconizează finalizarea a 25 de proiecte fotovoltaice cu o capacitate cumulată de aproximativ 8.000 MW, contribuind astfel la creșterea capacității de producție a energiei electrice din surse fotovoltaice la aproximativ 9000 MW.

Aceste noi capacități vor aduce provocări suplimentare pentru funcționarea sistemului electric, dar unele probleme vor fi rezolvate odată cu activarea centralei de producție a energiei electrice pe gaze naturale de la Iernut.

Estimarea costurilor pentru mini-reactoarele nucleare de la Doicești în 2025

În 2025, se așteaptă finalizarea studiilor, incluzând standardele de siguranță și de securitate cibernetică pentru proiectul nuclear SMR Doicești. Aceste analize vor include o estimare actualizată a costurilor și vor fi esențiale pentru decizia finală de investiție.

Conform concluziilor studiului, se vor stabili direcțiile energetice viitoare ale României.

„Chiar dacă aceste proiecte se vor desfășura, România va necesita în 2025 lansarea unor programe extinse de Reziliență, Restructurare și Reconstrucție Energetică,” concluzionează specialistul în energie.

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences