Moștenitorii miliardarului decedat în scufundarea iahtului său sunt obligați să plătească despăgubiri semnificative companiei Hewlett Packard

Hewlett Packard (HP) a obținut decizia Înaltei Curți din Londra, conform căreia are dreptul să recupereze peste 700 de milioane de lire sterline (aproximativ 944 de milioane de dolari) din averea miliardarului decedat Mike Lynch și de la fostul său partener de afaceri, după achiziția software-ului Autonomy.
Compania HP își caută recuperarea pierderilor de la Lynch, care s-a stins din viață anul trecut după scufundarea iahtului său de lux „Bayesian” în apele Siciliei, în timpul unei furtuni, și de la fostul director financiar al Autonomy, Sushovan Hussain.
Decizia favorabilă pentru HP, anunțată marți, confirmă că suma pe care compania o cere este de aproximativ 698 de milioane de lire sterline, ce reprezintă diferența dintre prețul plătit și valoarea pe care HP ar fi achitat-o pentru Autonomy, dacă ar fi conștientizat situația financiară reală a companiei.
Pe lângă aceasta, HP poate solicita și suma de 47,5 milioane de dolari pentru pierderile înregistrate de grupul Autonomy legat de vânzările de echipamente hardware și alte tranzacții.
Lynch a decedat în dimineața zilei de 19 august 2025, în urma scufundării iahtului său în largul coastei Siciliei, la aproximativ 22 de oameni la bord. Tragedia a dus la moartea fiicei sale adolescente, Hannah, a patru invitați și a unui membru al echipajului. doar soția sa, Angela Bacares, a fost salvată, fiind printre cele 15 persoane recuperate.
Miliardarul a pledat mereu nevinovăția sa
Un reprezentant al familiei lui Lynch a făcut publică o declarație redactată de acesta anterior morții, în urma citirii unui proiect al unei hotărâri care nu stabilise încă suma de plată.
În această declarație, Lynch susținea că pretenția inițială a HP, care se ridica la 4 miliarde de dolari, era o „exagerare colosală”.
O audiere suplimentară este programată pentru luna noiembrie, unde se va decide asupra posibilelor apeluri și asupra modului în care despăgubirile vor fi distribuite între averea lui Lynch și Hussain, care a ajuns anterior la o înțelegere cu HP.
HP a deschis procese împotriva lui Lynch și Hussain în 2015, acuzându-i de orchestrarea unei fraude elaborate pentru a exagera valoarea Autonomy, companie achiziționată pentru 11,1 miliarde de dolari în 2011.
O afacere problematică pentru Hewlett Packard
Afacerea a eșuat dramatic în mai puțin de un an, iar HP a revizuit valoarea Autonomy cu 8,8 miliarde de dolari înainte de a da în judecată pe Lynch și Hussain în Londra, cerând 5 miliarde de dolari.
În 2022, Înalta Curte a dat câștig de cauză HP, deși judecătorul a menționat că suma pe care o va primi va fi „cu mult mai puțin” de 4 miliarde de dolari.
Lynch, recunoscut odată drept „răspunsul Marii Britanii la Bill Gates”, a susținut mereu că este nevinovat și a acuzat HP pentru eșecul integrării companiei Autonomy.
Judecat în SUA, el a fost achitat de acuzațiile penale legate de această tranzacție și intentiona să conteste verdictul din 2022 al Înaltei Curți, un proces care a fost suspendat până la decizia recentă referitoare la daune.
Judecătorul Robert Hildyard a stabilit că HP a fi plătit 23 de lire pe acțiune, în loc de cele 25,50 lire efectuate la achiziția Autonomy.
HP estima recuperarea unor sume de până la 4 miliarde de dolari, conform avocaților companiei într-o audiere anterioară. Hildyard a menționat în hotărârea sa că pretenția HP a fost „întotdeauna semnificativ exagerată”.