„Nașul A.I.” a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică. Anul trecut a declarat că ar susține distrugerea omenirii, dacă ar conduce la un rezultat „obiectiv” mai bun – VIDEO

„Nașul A.I.” a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică. Anul trecut a declarat că ar susține distrugerea omenirii, dacă ar conduce la un rezultat „obiectiv” mai bun – VIDEO
Geoffrey Hinton este unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică din 2024, FOTO: Chris Young / AP / Profimedia

Geoffrey Hinton, unul dintre cei doi câștigători ai Premiului Nobel pentru Fizică din 2024, a oferit un răspuns șocant anul trecut, când a fost întrebat despre distrugerea omenirii de către inteligența artificială (A.I.), un așa-numit „scenariu Terminator”.

  • Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 a fost acordat lui John Hopfield și Geoffrey Hinton, supranumit „Nașul A.I.”

Hinton, un specialist în știința calculatoarelor și psiholog cognitiv, a făcut o afirmație controversată în timpul unei sesiuni online, răspunzând la următoarea întrebare:

  • „Dacă A.I. superinteligentă ar conduce la distrugerea omenirii, dar ar genera ceva mai bun în termeni de conștiință, sunteți pentru sau împotriva acestui rezultat? Dacă sunteți împotrivă, ce metode ați sugera pentru a menține supremația conștiinței umane față de A.I. superinteligentă?”.

„În realitate, eu sunt de fapt pentru, dar cred că ar fi mai înțelept să afirm că sunt împotrivă”, a răspuns el.

„Detaliați mai mult”, a cerut moderatoarea, vizibil surprinsă.

Comentariile transmise de Hinton au fost ignorate timp de jumătate de an

„Ei bine, oamenilor nu le place să fie înlocuiți”, a glumit Hinton.

„Cum anume sunteți pentru?” a întrebat din nou moderatoarea.

„Cred că, dacă ar aduce ceva... sunt multe trăsături pozitive ale oamenilor, dar la fel și multe negative. Nu este evident că noi suntem cea mai avansată formă de inteligență?”, a declarat cercetătorul în vârstă de 76 de ani.

„Evident, perspectiva unei persoane se leagă de umanitate, dar este posibil să progreseze atunci când vedem termeni precum ‘umanist’ ca fiind peiorativi”, a adăugat Hinton.

El și-a făcut aceste afirmații în timpul unei prelegeri online organizate în decembrie anul trecut pentru MIT STS, programul de Știință, Tehnologie și Societate de la Academia Massachusetts.

Deși canalul de YouTube al programului, unde prelegerea a fost transmisă live sau ulterior publicată, are doar câteva sute de abonați, comentariile sale au trecut neobservate până în luna iunie a acestui an, când o persoană a deschis o discuție despre subiect pe Reddit.

Un utilizator de Reddit a observat că „pentru a fi justi, acesta a fost un răspuns impulsiv la o întrebare de la public, dar a fost o afirmație destul de radicală – el și-a reafirmat poziția când a fost rugat să explice.”

Comentariile lui Hinton au devenit și mai surprinzătoare având în vedere că el a demisionat de la Google anul trecut, avertizând asupra riscurilor legate de A.I.

„Nașul A.I.”, premiat cu Nobelul pentru Fizică 2024 pentru contribuțiile sale în rețelele neuronale artificiale

Academia Regală Suedeză de Științe a anunțat marți că Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 va fi împărțit între John J. Hopfield și Geoffrey E. Hinton „pentru descoperiri și invenții fundamentale ce facilitează învățarea automată (n.r. „deep learning” cu rețele neuronale artificiale”.

„Realizările laureaților din acest an în domeniul fizicii oferă o nouă abordare asupra modului în care computerele pot fi utilizate pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă societatea noastră”, subliniază Academia Regală Suedeză de Științe într-un comunicat.

„Datorită muncii lor, omenirea beneficiază acum de un nou instrument și folosește în mod etic învățarea automată, bazată pe rețele neuronale artificiale, care transformă domeniile științei, ingineriei și viața de zi cu zi”, mai adaugă aceasta.

„Acest domeniu este deja la baza realizărilor menite să contribuie la construirea unei societăți sustenabile, cum ar fi descoperirea de noi materiale funcționale. Felul în care învățarea profundă va fi utilizată în viitor depinde de deciziile pe care noi, oamenii, le luăm cu privire la utilizarea acestor instrumente extraordinare, deja integrate în multe aspecte ale vieții cotidiene”, afirmă Academia de Științe din Stockholm.

John J. Hopfield, născut în 1933 în Chicago, este profesor la Universitatea Princeton și a obținut doctoratul în 1958 de la Universitatea Cornell, Ithaca.

Geoffrey E. Hinton, născut în 1947 în Londra, este profesor la Universitatea din Toronto și a obținut doctoratul în 1978 de la Universitatea din Edinburgh.

În 2018, Hinton a fost distins cu prestigiosul Premiu Turing, adesea numit „Premiul Nobel pentru informatică”, pentru contribuțiile sale în domeniul tehnologiei de învățare automată („deep learning”). A fost premiat alături de cercetătorii Yann LeCun și Yoshua Bengio, considerați adesea „Nașii A.I.” sau „Nașii deep learning”.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Fizică a fost conferit cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier pentru descoperiri în generarea impulsurilor de lumină de atosecunde, esențiale pentru studiul dinamicii electronilor în materie.

Recomandari
Show Cookie Preferences