Noul Executiv nu doar că va majora impozitele, dar pune în pericol investițiile în sectorul energetic. Un fost lider al Romgaz subliniază că aceste taxe vor afecta prețurile

Noul Executiv nu doar că va majora impozitele, dar pune în pericol investițiile în sectorul energetic. Un fost lider al Romgaz subliniază că aceste taxe vor afecta prețurile
Sondă de petrol, Foto: Dan Bannister / ImageSource / Profimedia

Un fost șef al Romgaz, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a transmis o opinie în care afirmă că vechiul Guvern a gestionat iresponsabil cheltuielile, iar acum noua administrație trebuie să le acopere.

Cu toate că toate partidele din politica românească au promis că impozitele nu vor crește, suntem anunțați constant despre apariția unor noi taxe. Chiar dacă se susține că aceste impozite vizează companiile, în realitate, costurile vor fi suportate de populație prin majorarea prețurilor. Printre măsurile luate pentru acoperirea cheltuielilor se numără un nou impozit de 1,5% pe construcții speciale, care va intra în vigoare la 31 decembrie, conform specialistului.

Ordonanța cu privire la aceste impozite modifică articolul 498, alineatul 1, din Legea nr. 227/2015 ce reglementează Codul fiscal: ”Impozitul pe construcții se va calcula prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcțiilor deținute de contribuabili la 31 decembrie a anului anterior, scăzând valoarea clădirilor care sunt supuse impozitului pe clădiri.”

Aceste reglementări se aplică și pentru clădirile din parcurile industriale, științifice și tehnologice, care nu beneficiază de scutiri la impozitul pe clădiri. Construcțiile aflate în domeniul public sau privat al statului sau al unităților administrative teritoriale vor fi impozitate, iar acest impozit va fi suportat de cei care le administrează.

Toate aceste impozite vizează sondele de țiței și gaze, stațiile de tratare, stațiile de comprimare, regulatoare, platformele, clădirile centralelor termoelectrice și hidroelectrice.

Lipsa unui sistem de impozitare predictibil va restrânge investițiile în sectorul energetic

Viitorul investițiilor în energie este sub amenințare. Se preconizează întârzieri și o scădere a interesului investitorilor care ezită să își investească banii în România. Dacă nu reușim să menținem o încredere într-un regim fiscal stabil, investițiile vor fi reduse, iar în maxim doi ani, cu oprirea reactorului nr. 1 de la Cernavodă, ne putem pregăti pentru o situație extremă, similară cu cea din Republica Moldova, unde se va decide cine beneficiază de energie.

O altă problemă crucială este că aceste taxe vor afecta în mod direct investițiile în curs de desfășurare în domeniul gazelor și al energiei electrice, care sunt vitale pentru securitatea energetică.

Ne aflăm într-o situație periculoasă, deoarece se riscă blocarea unor investiții esențiale pentru securitatea energetică a României, cum ar fi Exploatarea Gazelor din Marea Neagră, Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, și Centrala pe gaz de la Mintia. Se repetă scenariul din 2014 și putem anticipa deja efectele asupra României.

Deși Legea offshore stipulează că regimul fiscal al domeniului se va aplica pe durata acordurilor petroliere, Codul Fiscal primează. Prin urmare, aceste impozite vor afecta și proiectele din Marea Neagră, punând în discuție oportunitatea exploatării gazelor.

Impactul acestor impozite se va reflecta în tarifele și costurile de producție, ajungând în prețuri

Pe lângă problemele de securitate cauzate de această „ordonanță trenuleț”, toate aceste taxe vor fi incluse în tarife și în cheltuielile de producție, ceea ce se va traduce în majorarea prețurilor. Estimările arată o creștere de aproximativ 2,7% a prețului gazelor, față de plafonul actual.

Populația va trebui să suporte o parte din cheltuielile ineficiente prin creșterea costurilor la gaze, energie electrică, produse petroliere și energie termică, ca urmare a impozitelor aplicate de noul Guvern, începând cu 1 ianuarie 2025.

Acestea ridică întrebări legate de trădări, interese obscure, intenția de a destabiliza sistemul energetic al României sau pur și simplu un act de imprudență.

Recomandari
Show Cookie Preferences