Orange respinge afirmațiile privind un nou atac cibernetic: Datele prezentate de presupusul atacator sunt aceleași din incidentul din 23 februarie

Orange România a făcut, miercuri, clarificări prin care afirmă că „nu există nicio dovadă că a avut loc un nou atac sau o compromitere a sistemelor” companiei. Aceste comentarii au venit în urma afirmațiilor grupului de hackeri Babuk care a susținut că a extras o cantitate semnificativă de date într-un nou atac. „După o analiză detaliată, experții noștri în securitate cibernetică au confirmat că datele prezentate de atacator sunt aceleași din incidentul de pe 23 februarie”, a anunțat miercuri compania.
- „Reiterăm că nu am primit nicio cerere de răscumpărare și că este vorba despre o republicare a informațiilor deja extrase. Ca urmare a incidentului anterior, am adoptat măsuri sporite de securitate, iar clienții, partenerii și angajații afectați au fost informați sau sunt în proces de notificare.
- Incidentul a fost raportat autorităților competente, iar colaborarea cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică este în desfășurare. Ne angajăm să protejăm datele clienților noștri și să menținem transparența în comunicare. Vom continua să monitorizăm situația și să oferim actualizări, atunci când va fi necesar,” a adăugat Orange România.
Predominant, oficialii Orange România au declarat, cu o zi în urmă, că „până în acest moment” nu au primit cereri de negociere din partea hackerilor Babuk, care susțin că ar fi extras 4,5 TB de date personale, o cantitate considerabilă.
Atât experții de la Orange, cât și cei de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au confirmat că „au analizat mostrele de fișiere publicate și au constatat că link-ul menționat duce la aceleași arhive extrase în atacul cibernetic recent asupra Orange România”, au comunicat marți compania și DNSC.
Informații despre atacul din februarie la Orange România: 6,7 GB de date personale au fost furate de la clienți și angajați
La data de 10 martie 2025, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a prezentat, în exclusivitate, primele concluzii ale investigației referitoare la atacul cibernetic care s-a desfășurat luna trecută la Orange România. Atacatorii au reușit să extragă 6,7 GB de date, după ce au obținut accesul la datele de conectare (nume utilizator și parolă) pentru o aplicație internă a celei mai mari companii de telefonie, internet și TV din țară.
DNSC a menționat anterior că a inițiat o investigație la Orange România în urma incidentului cibernetic de luna trecută care a impactat diverse instituții, inclusiv guvernamentale, primării, școli, spitale, bănci, companii de asigurări, transport și energie.