Ordonanța Trenuleț publicată în Monitorul Oficial: în 2025 pensiile și salariile bugetarilor înghețate, impozitul pe dividende crescut, dispar facilitățile din domeniul IT, construcții și agricultură
Ordonanța Trenuleț a fost publicată în Monitorul Oficial cu câteva ore înainte de Anul Nou, iar măsurile acesteia vor intra în vigoare imediat. Unele măsuri au fost eliminate, altele modificate, iar unele noi au fost introduse, în special cele legate de salariile din sectoarele de construcții, agricultură și industria alimentară. În continuare, prezentăm măsurile așa cum sunt stipulate în Monitorul Oficial.
Până pe 30 iunie 2025, CNAS și Ministerul Sănătății sunt obligate să elaboreze un memorandum pentru a propune măsuri de reducere a cheltuielilor și de îmbunătățire a calității serviciilor medicale.
- bursa de merit: 450 lei/lună
- bursa de reziliență: 300 lei/lună
- bursa socială: 300 lei/lună
- bursa tehnologică: 300 lei/lună
Aceste burse nu vor suferi modificări, suma acestora rămânând constantă.
- pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelenţă olimpică internaţională va fi echivalentul salariului minim brut pe ţară din luna noiembrie 2024;
- pentru locul al II-lea, bursa va fi de 75% din salariul minim brut pe ţară din luna noiembrie 2024;
- pentru locul al III-lea, bursa va reprezenta 50% din salariul minim brut pe ţară din luna noiembrie 2024;
- pentru menţiune, bursa va fi 25% din salariul minim brut pe ţară din luna noiembrie 2024;
- bursa de excelenţă olimpică naţională va fi de 700 lei/lună.
Personalul militar, polițiștii, inclusiv cei din penitenciare și personalul civil din instituțiile de apărare și ordine publică, cu salarii de până la 8.000 lei lunar, vor beneficia de decontarea a 50% din costul serviciilor turistice oferite de structuri autorizate din România, cu un maximum de 800 lei pentru servicii în valoare de cel puțin 1.600 lei.
De asemenea, aceștia nu vor putea acorda prime angajaților.
Aceste sume vor fi considerate venituri la bugetul de Stat.
IMPORTANT: Dacă o microîntreprindere depășește venituri de 250.000 euro într-un an fiscal, respectiv 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026, va plăti impozit pe profit începând cu trimestrul în care a depășit acest plafon, fără a mai putea opta pe viitor.
Pentru perioada fiscală 2025/2026, plafonul de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro de la 1 ianuarie 2026, va fi evaluat pe baza veniturilor realizate la 31 decembrie 2024 și, respectiv, la 31 decembrie 2025. Condiția privind ponderea veniturilor din consultanță/management nu se aplică pentru determinarea limitei de 250.000 euro.
Impozitul pe construcții va fi calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor din patrimoniul contribuabililor, la 31 decembrie a anului anterior, iar valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri va fi scăzută.
Se va lua în considerare și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice care nu sunt scutite de la plata impozitului pe clădiri. În cazul construcțiilor de domeniu public/privat, impozitul va fi datorat de cei care le administrează.
Termenele de plată sunt 30 iunie și 30 octombrie.
Foto: Dreamstime.com