Prelungirea plafonării prețurilor RCA până la 30 iunie 2025. Ciolacu: Prevenim posibile creșteri de prețuri

Executivul va extinde cu 3 luni, până pe 30 iunie 2025, mecanismul de plafonare a tarifelor RCA, la solicitarea Autorității de Supraveghere Financiară, a anunțat, joi, premierul Marcel Ciolacu. „Intenționăm să prevenim atît dezechilibrele din piață, cât și eventuale majorări de prețuri”, a subliniat Ciolacu.
Unul dintre dezechilibrele menționate în proiectul de hotărâre guvernamentală, supus consultării de Ministerul de Finanțe, se referă la numărul crescut de asigurați cu risc ridicat care se adresează Biroului de asigurări auto (BAAR) pentru a obține un RCA mai ieftin, după ce au primit cel puțin 3 oferte mai mari decât tariful de referință.
Dezechilibre pe piața RCA: Creștere substanțială a asiguraților cu risc ridicat
Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern, initiat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arată că „în prezent, în domeniul asigurărilor RCA persistă o reticență din partea asigurătorilor în a-și asuma riscuri pentru anumite categorii de asigurați, iar gradul de concentrare este ridicat.”
Această concentrare „continuă să constituie o vulnerabilitate pentru piață, atât din punct de vedere al expunerii pe diverse categorii de asigurare, cât și în ceea ce privește ponderea semnificativă a pieței deținute de un număr restrâns de companii, ceea ce indică un grad scăzut de competiție.”
- „Referitor la dezechilibrele de pe piața asigurărilor RCA, trebuie menționat numărul mare de cazuri din categoria asiguraților cu risc ridicat, existând o creștere semnificativă cu aproximativ 24.600 de cazuri comparativ cu începutul lunii decembrie 2024, iar societățile au preluat aproximativ 7.500 de asemenea cazuri în anul 2024.
- În primele 2 luni ale anului 2025, numărul mediu lunar de cazuri preluate de asigurători a ajuns la aproximativ 8.000”, precizează documentul.
3 din 10 vehicule înmatriculate nu au RCA
Un număr semnificativ de autovehicule înmatriculate nu dețin o poliță de asigurare auto RCA, așa cum este cerut de lege.
- „Conform celor mai recente statistici publicate la finalul anului 2024, parcul auto național numără 10.785.260 vehicule, comparativ cu 10.566.656 vehicule la sfârșitul primelor 6 luni ale anului 2024.
- Pe 13 martie 2025, erau asigurate 7.651.668 vehicule, în creștere față de 7.567.130 polițe valabile în luna decembrie 2024, ceea ce indică un grad de acoperire a parcului auto național care rămâne scăzut.
- Cu toate acestea, numărul contractelor RCA active pe 13 martie 2025 este cu aproximativ 5% mai mare decât la sfârșitul anului 2023”, se afirmă în document.
Ce dezechilibre ar putea duce la creșterea prețurilor RCA după 31 martie 2025
În continuare, există un dezechilibru între cerere și ofertă, care ar putea conduce la majorarea prețurilor RCA după 31 martie 2025, data la care actualul plafon va expira, conform notei de fundamentare.
Acest dezechilibru este determinat de următoarele circumstanțe:
- imposibilitatea de a acoperi riscurile pentru ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate circulă;
- creșterea riscului pentru participanții la trafic atunci când au loc accidente cu vehicule neasigurate, în special când există vătămări corporale severe sau decese;
- creșterea necesarului de finanțare a Fondului național de protecție datorită obligației acestuia de a compensa prejudiciile cauzate terțelor părți prin vehicule neasigurate;
- responsabilitatea persoanelor neasigurate care provoacă accidente de a acoperi daunele din resurse proprii, în urma compensațiilor plătite din Fondul național de protecție.
Modificări legislative și alte măsuri pentru a aborda criza din piață
Documentul subliniază că „în prezent, se află în lucru mai multe modificări ale legislației naționale referitoare la asigurarile RCA, care au scopul de a corecta dezechilibrele existente, respectiv Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.”
Proiectul se află în dezbatere în comisiile Camerei Deputaților – Cameră decizională, fiind înregistrat în procedură de urgență cu nr. PL-x 216/02.04.2024, urmând ca normele aplicabile să fie emise după adoptarea legii.
De asemenea, este important de menționat că BAAR analizează modificarea metodologiei de calcul a factorului „N” care influențează clasificarea asiguraților în categoria riscantă.
Totodată, ASF lucrează la un ghid de bune practici destinat asigurătorilor RCA, având ca obiectiv creșterea incluziunii financiare, extinderea gradului de acoperire prin RCA și îmbunătățirea interacțiunii asigurătorilor cu clienții lor și persoanele prejudiciate.
Înghețarea prețurilor RCA de 2 ani și expirarea la 31 martie 2025
Plafonarea prețurilor RCA a fost implementată în primăvara anului 2023, ca răspuns la creșterile de prețuri, după falimentul Euroins, fostul lider RCA care asigura peste 3 milioane de șoferi în momentul retragerii licenței.
Statul a decis să mențină prețurile RCA la nivelul tarifelor maxime aplicate de fiecare asigurător pe 28 februarie 2023.
De asemenea, comisioanele de distribuție pentru contractele RCA au fost limitate la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.
Această măsură a fost prelungită, cu o singură excepție: începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor să-și ajusteze tarifele plafonate cu 6,8%, pentru a se alinia la prognoza inflației anuală la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2024, conform datelor BNR.
Ajustarea prețurilor RCA, în ciuda înghețării formulei de calcul
În ciuda măsurii de plafonare, prețurile RCA au înregistrat o creștere medie de 11% după un an și jumătate, însă ASF afirmă că nu a identificat asigurători care să fi modificat metoda de calcul al tarifelor.
Astfel, nu s-au aplicat sancțiuni companiilor de asigurări, a explicat la finele anului trecut vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu.
Această creștere a prețurilor este cauzată de modificarea unor parametrii din formula de calcul, cum ar fi vârsta șoferului sau a vehiculului, care s-au schimbat cu ocazia reînnoirii poliței.
Pe de altă parte, unii asigurători au considerat și culoarea sau marca vehiculului în stabilirea prețului RCA, un aspect considerat necorespunzător și care urmează a fi rectificat printr-o legislație secundară și un cod de bune practici, a adăugat oficialul ASF.