Proteste masive în Spania împotriva turismului de masă: „Ne forțează să plecăm pentru a face loc turiștilor”

Proteste masive în Spania împotriva turismului de masă: „Ne forțează să plecăm pentru a face loc turiștilor”
Protest la Madrid Foto: David Canales/SOPA Images/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zeci de mii de oameni au participat la marșuri în aproximativ 40 de orașe din Spania, protestând împotriva creșterii chiriilor și a lipsei de locuințe accesibile, într-o țară care se bucură de o avansare economică consistentă, dar se confruntă cu o criză acută în sectorul imobiliar, intensificată de numărul crescut de turiști, conform Reuters.

Guvernul spaniol, de centru-stânga, încearcă să găsească un echilibru între atragerea turiștilor și a imigranților care să ocupe locurile de muncă disponibile, în timp ce se străduiește să mențină chiriile la un nivel accesibil pentru cetățenii obișnuiți, în contextul în care închirierile pe termen scurt au crescut semnificativ în orașele mari și pe litoral.

„Indiferent de cine este la putere, trebuie să ne apărăm dreptul la o locuință”, au strigat protestatarii la marșul din Madrid, unde au participat peste 150.000 de oameni, conform asociației chiriașilor locale.

Prețurile chiriilor în Spania s-au dublat în ultimii zece ani, iar costurile locuințelor au crescut cu 44%, depășind semnificativ ritmul creșterii salariilor, conform site-ului imobiliar Idealist. În același timp, numărul locuințelor disponibile pentru închiriere s-a redus la jumătate din 2020.

„Ne forțează să plecăm pentru a face loc turiștilor”, afirmă Margarita Aizpuru, în vârstă de 65 de ani, din cartierul Lavapies. Aproape 100 de familii din blocul ei au fost anunțate de proprietari că nu le vor fi reînnoite contractele de închiriere.

Experții și asociațiile de proprietari indică faptul că reglementările actuale descurajează închirierea pe termen lung, iar proprietarii pot obține profituri mai mari și mai stabile închirind turiștilor sau străinilor pentru perioade mai scurte.

Spania a consemnat un număr record de 94 de milioane de turiști în 2024, devenind astfel cea de-a doua țară cea mai vizitată din lume, în plus față de un număr mare de imigranți, ceea ce a dus la un deficit estimat de 500.000 de locuințe, conform Băncii Spaniole.

Conform datelor oficiale, anual sunt construite doar 120.000 de locuințe noi în Spania, ceea ce reprezintă o șesime din nivelul de dinaintea crizei financiare din 2008, complicând și mai mult situația.

„Problema nu este doar în centrul orașului, chiriile sunt prohibitive „în întreaga parte a orașului”. „Nu este posibil ca, pentru a locui în Madrid, să împărțim un apartament cu patru persoane”, a declarat Wendy Davila, în vârstă de 26 de ani.

Recomandari
Show Cookie Preferences