Una din șase nașteri din România se desfășoară fără control medical. Importanța vizitelor medicale pentru gravide.

Una din șase nașteri din România se desfășoară fără control medical. Importanța vizitelor medicale pentru gravide.
Aproape 38,3% dintre copiii care au decedat în primul an de viață în România în 2023 au avut ca principală cauză de deces afecțiuni perinatale, ceea ce arată cât de importante sunt controalele medicale în sarcină. Sursa foto: Shutterstock

În anul 2023, 17,2% dintre nașterile din România s-au efectuat fără control prenatal, în timp ce un sfert dintre nașterile la minore și adolescente au avut aceeași soartă, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. De asemenea, aproape 38,3% dintre copiii care au decedat în primul an de viață au murit din cauza unor afecțiuni perinatale, ceea ce subliniază semnificația crucială a monitorizării medicale în timpul sarcinii.

În acest context, Organizația Salvați Copiii România a dezvoltat INFOMama – o aplicație care oferă informații medicale esențiale pentru gravide și mamele cu copii de până la un an, având scopul de a le monitoriza și informa constant printr-un sistem de notificări personalizate. Aplicația a fost creată de experți în domeniu, colaborând cu medici neonatologi, pediatri, ginecologi și psihologi.

Prin intermediul aplicației INFOMama, gravidele au posibilitatea de a-și crea un profil personalizat și vor primi notificări cu privire la analizele, ecografiile și consultațiile necesare pe durata sarcinii, precum și despre drepturile lor.

Aplicația INFOMama se adresează atât gravidelor și mamelor, cât și profesioniștilor din domeniul sănătății, oferind o varietate de informații referitoare la:

  • analizele, ecografiile și consultațiile necesare în timpul sarcinii;
  • drepturile gravidei salariate, nesalariate sau minore;
  • nutriția în timpul sarcinii;
  • sănătatea psihologică pe perioada sarcinii;
  • îngrijirea nou-născuților la termen și a celor prematuri;
  • importanța vaccinării;
  • importanța alăptării;
  • primul ajutor pentru nou-născuți.

„Această soluție digitală vizează reducerea decalajelor dintre mediul urban și rural pentru a îmbunătăți accesul la servicii medicale, prioritizând zonele rurale defavorizate cu infrastructură insuficient dezvoltată. Soluțiile digitale pot contribui semnificativ la informarea medicală în comunitățile rurale”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii.

„Implementarea eficientă necesită o abordare etică și adaptată la nevoile locale, împreună cu eforturi pentru depășirea barierelor tehnologice, culturale și legale. Profesioniștii din domeniul sănătății din zonele rurale ar trebui să beneficieze de programe de formare adaptate pentru a învăța utilizarea tehnologiilor, asigurând astfel o îmbunătățire a calității serviciilor medicale. Este esențial suportul comunității pentru a reduce diferențele și a garanta că nimeni nu rămâne în urmă”, a adăugat Gabriela Alexandrescu.

Aplicația poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store, fiind disponibilă la următoarele linkuri: iOS – https://apps.apple.com/ro/app/infomama/id6477829060 și Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.salvaticopiii.infomama.

Importanța informării medicale pentru gravide și mame

  • De ce este esențială informarea medicală pentru gravide și mame, în special în zonele rurale:
  • 17,2% dintre nașteri s-au efectuat fără control prenatal în 2023, iar 25% dintre nașterile la minore și adolescente nu au avut acces la îngrijire prenatală - conform Evenimentelor demografice 2023, INS.
  • Aproape 80% dintre toate cazurile de rujeolă din Uniunea Europeană provin din România, iar rata vaccinării ROR este de sub 70%, cu cele mai scăzute procente în județul Neamț (44,9%).
  • Distribuția medicilor și unităților medicale în România este inegală între mediul rural și cel urban, iar accesul la servicii medicale mobile poate fi esențial pentru depistarea timpurie a bolilor. În mediul rural, un medic de familie deserveste, în medie, 50% mai mulți pacienți decât în mediul urban (2.312 locuitori pentru 1.165 in urban).
  • Îngrijirea primară rămâne subutilizată, în timp ce serviciile spitalicești sunt suprasolicitate.
  • Cheltuielile pe cap de locuitor pentru sănătate în România sunt sub jumătate din media europeană (1.626,57 euro în România comparativ cu 3.684,55 euro - Eurostat).
  • Sistemul sanitar continuă să fie centrat pe spitale, având cheltuieli mari în acest sector, cu un număr ridicat de paturi disponibile (7,2 la 1.000 de locuitori în 2021), față de media europeană (4,8 la 1.000).
  • Deși asigurarea socială de sănătate este obligatorie, aproximativ 25% din populație nu a fost asigurată în 2022, în special în zonele rurale.
  • România este pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește sistemele naționale de sănătate, conform Indexului European al Serviciilor de Sănătate.
  • Statistica este alarmantă: în perioada 2019-2023, s-au înregistrat 38.865 de nașteri la mame minore, dintre care 3.614 la fete sub 15 ani, plasând România într-o poziție critică la nivel european privind sarcinile la adolescente, similară altor continente (Africa, Asia).
  • Un studiu recent realizat de Salvați Copiii România a relevat că o treime dintre fetele care devin mame înainte de majorat provin din familii în care mamele au trecut prin aceeași experiență. De asemenea, 20% dintre ele sunt născute de mame adolescente.
  • Această situație este profund legată de sărăcia extremă, cu 70% dintre adolescentele gravide și 52% dintre mamele minore fără venit personal lunar, iar doar 39% din gravidă continuându-și educația.
  • Deși România are un număr mare de mame minore, jumătate dintre gravidele minore din mediile rurale defavorizate nu au fost la niciun control ginecologic sau ecografie pe parcursul sarcinii, conform studiilor Salvați Copiii.

Aceste statistici dramatice evidențiază lipsa de intervenție și sprijin necesar pentru gravide și mame din medii vulnerabile, atrag atenția reprezentanții Salvați Copiii. Accesul limitat la informații corecte și servicii medicale adecvate poate genera consecințe grave pentru sănătatea mamelor și copiilor.

De la 2010, echipa Salvați Copiii România, sprijinită de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a implementat o rețea de incluziune socială pentru combate sărăcia, asigurând servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, facilitând astfel accesul la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide și copii cu vârsta de până la 5 ani.

Foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences