Tarife vamale impuse de SUA: Keir Starmer se angajează să protejeze industria britanică într-o 'nouă lume'

Tarife vamale impuse de SUA: Keir Starmer se angajează să protejeze industria britanică într-o 'nouă lume'
Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, prezidează o reuniune a șefilor forțelor armate britanice, 10 noiembrie 2024. Credit line: Ian Vogler / AFP / Profimedia

Premierul britanic Keir Starmer a adus în atenție faptul că guvernul său este pregătit să intervină mai decisiv în economia națională pentru a sprijini industria locală în fața unor tarife vamale americane, subliniind că ‘lumea așa cum o știm s-a schimbat radical’, conform informațiilor publicate duminică.

Starmer a afirmat: ‘Lumea așa cum o cunoaștem a dispărut (…). Noua lume se bazează mai puțin pe reguli stabilite și mai mult pe alianțe și acorduri’.

Administrația americană a aplicat un tarif de 10% asupra importurilor britanice, un tarif care este mai mic comparativ cu cel de 20% impus Uniunii Europene.

‘Suntem pregătiți să folosim politica industrială pentru protejarea companiilor britanice în fața acestui val’, a declarat Starmer, recunoscând că pentru o țară precum Marea Britanie, care este considerată bastionul liberalismului economic, ‘această idee ar putea genera unele reticențe’.

‘Totuși, nu putem rămâne antrenați în vechile noastre convingeri în timp ce lumea evoluează atât de rapid’, a subliniat premierul, anunțând că intenționează să prezinte săptămâna viitoare măsuri ce vor avea rol în 'îmbunătățirea competitivității economiei britanice'.

Londra, până în prezent, nu a făcut publice măsuri ca reacție la tarifele impuse de SUA, deoarece executivul britanic se află în negocieri cu administrația americană pentru a obține un acord economic menită să elimine sau să reducă aceste taxe.

‘Prioritatea noastră imediată este să ne păstrăm calmul și să negocim cel mai favorabil acord posibil’, a afirmat Starmer. ‘În același timp, toate opțiunile sunt pe masă’, a adăugat acesta.

Guvernul a inițiat o consultare în sectorul economic în ceea ce privește o posibilă reacție față de aceste tarife.

‘Voi accepta un acord cu SUA doar dacă acesta este benefic pentru companiile britanice și pentru securitatea angajaților’, a subliniat premierul.

În cadrul unei discuții telefonice, Keir Starmer și președintele Franței, Emmanuel Macron, au convenit că un război comercial nu ar avantaja pe nimeni, însă au precizat că nimic nu poate fi exclus.

Recomandari
Show Cookie Preferences