Germania se confruntă cu o „realitate dură” din cauza tarifelor lui Trump. Avertismentele analiștilor privind un scenariu fără precedent

Germania se confruntă cu o „realitate dură” din cauza tarifelor lui Trump. Avertismentele analiștilor privind un scenariu fără precedent
Vehicule Porsche, încărcate pentru livrare, Leipzig, Saxonia, 7 aprilie 2025. FOTO: Jan Woitas / DPA / Profimedia

Tarifele vamale stabilite de Statele Unite amenință să afecteze grav economia germană, întârziind redresarea acesteia și posibil pregătind terenul pentru o recesiune în premieră în al treilea an consecutiv, conform analistilor economici, relatează Reuters.

Germania, cel mai important partener comercial al SUA, a înregistrat un surplus comercial record de 70 de miliarde de euro în 2024. Ca o națiune axată pe exporturi, Germania se va confrunta cu cele mai mari pierderi europene într-un conflict comercial, susțin analiștii.

„Riscurile economice pentru 2025 sugerează o posibilitate de recesiune continuată pentru al treilea an consecutiv”, a afirmat Marc Schattenberg, economist senior la Deutsche Bank Research.

Comerțul german se va confrunta cu dificultăți probabil în trei moduri: va exporta mai puțin către SUA, mai puțin către China și va simți efectul unei creșteri a concurenței în timp ce caută noi piețe pentru produsele care anterior erau destinate SUA, a explicat Lisandra Flach, expert de la Ifo.

Carsten Brzeski, director global de politici macro la ING, a declarat pentru Reuters că Germania „se confruntă cu o realitate dură ce reflectă o lume schimbată” și anticipează, de asemenea, o contracție economică în 2025.

În ultimii doi ani, Germania a fost singura țară din G7 care nu a înregistrat o creștere economică, iar relansarea economică a fost un subiect principal în campania electorală dinaintea alegerilor din februarie.

După alegeri, conservatorii conduși de cancelarul Friedrich Merz, așteptat să devină cancelar, împreună cu social-democrații, au anunțat un fond de 500 de miliarde de euro (544 de miliarde de dolari) destinat infrastructurii și reformelor radicale în domeniul împrumuturilor pentru a consolida apărarea și a stimula creșterea economică.

Stimularea fiscală

„Stimularea fiscală germană, de magnitudine neașteptată, poate compensa parțial daunele provocate de războiul comercial, dar prognozele noastre înclină către o creștere mai scăzută”, afirmă economistul șef al Berenberg, Holger Schmieding.

Însă, subvențiile fiscale sunt puțin probabil să genereze stimulente economice pe termen scurt, iar efectele globale sunt așteptate abia în 2026 și 2027.

În următoarele luni, noul guvern german are opțiuni limitate pentru a proteja industria de export și economia, iar nivelul de încredere al consumatorilor și companiilor ar putea rămâne scăzut.

Toți economiștii consultați de Reuters subliniază că războiul comercial a crescut necesitatea unor reforme structurale și că subvențiile s-ar putea să nu fie o soluție viabilă.

„Germania dispune de resurse pentru subvenții, dar nu cred că aceasta ar trebui să fie o cale adoptată”, a afirmat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

Hamburg Commercial Bank a revizuit recent estimările de creștere pentru 2025 la 0,6% și va aștepta finalizarea negocierilor coaliției guvernamentale pentru a le actualiza.

Programul economic discutat de partidele din viitoarea coaliție nu îndeplinește așteptările, iar economiștii solicită măsuri mai ambițioase care să impulsioneze investițiile și competitivitatea Germaniei.

„Tarifele vamale impuse de Trump reprezintă un alt motiv pentru ca discuțiile în curs ale coaliției să se concentreze cu adevărat pe reformele structurale și pe o întărire durabilă a economiei interne”, a concluzionat Brzeski.

Recomandari
Show Cookie Preferences