Organizațiile neguvernamentale acuză BEC de restricționarea libertății de exprimare, lipsind reacții în cazul unor nereguli semnalate

Organizațiile neguvernamentale acuză BEC de restricționarea libertății de exprimare, lipsind reacții în cazul unor nereguli semnalate
Sediul Biroului Electoral Central (BEC) din București. Inquam Photos / George Călin

Un număr de organizații din societatea civilă au lansat o scrisoare deschisă, în care susțin că multe dintre deciziile adoptate de Biroul Electoral Central în perioada 4-6 aprilie constituie, de fapt, încălcări ale libertății de exprimare a utilizatorilor obișnuiți de rețele sociale. ONG-urile semnatare fac referire la un exemplu ilustrativ, prezentat într-o investigație recentă, legat de propaganda pro-Rusia care circulă pe TikTok, având la bază conturi care sprijină candidatura lui Călin Georgescu, unde autoritățile nu par să reacționeze.

Printre organizațiile care au semnat scrisoarea se numără ApTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet, Active Watch, Asociația CIVICA, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Centrul FILIA, Centrul pentru Jurnalism Independent, Expert Forum și Centrul pentru Inovare Publică.

Grupurile de ONG-uri acuză BEC că, prin deciziile sale, limitează capacitatea alegătorilor de a-și exprima liber opiniile și preferințele politice.

„Astfel, multe dintre aceste măsuri BEC se concentrează pe utilizatori obișnuiți de rețele sociale (inclusiv persoane identificate cu nume și prenume), care își exprimă opinii personale și nu pot fi considerați automat „actori politici” conform Regulamentului UE 2024/900 care se referă la transparența și publicul-țintă în publicitatea politică”, se menționează în scrisoarea deschisă.

ONG-urile subliniază că nici Ordonanța de Urgență nr. 1 din 2025 și nici Hotărârea Autorității Electorale Permanente care reglementează utilizarea materialelor publicitare politice în campaniile electorale nu oferă criterii clare pentru identificarea materialelor de publicitate politică și a actorilor politici, lăsând loc pentru ambiguități și vulnerabilizând cetățenii în fața cenzurii.

„În acest context, dorim să subliniem că, deși au trecut deja peste 48 de ore, în unele cazuri platformele nu au șters conținutul semnalat de BEC, ceea ce sugerează fie o disfuncție a sistemului, fie reticențe în privința deciziilor luate. De asemenea, trebuie remarcat faptul că OUG 1/2025 a stipulat, fără o dezbatere publică, că aceste materiale trebuie îndepărtate de către platforme în termen de 5 ore de la primirea unei solicitări din partea AEP”, se mai arată în scrisoare.

Reacția ONG-urilor privind investigația recentă

Organizațiile semnatare ale scrisorii deschise au semnalat că, deși multe dintre deciziile BEC se concentrează pe postări cu un impact minim (de câteva zeci sau sute de vizualizări), care nu justifică intervenția autorităților, „nu observăm nicio reacție a acestora în cazurile mai complexe – cele folosite coordonat pentru promovarea de conținut inautentic.”

Pe 4 aprilie, Claudia Pirvoiu a publicat o analiză detaliată referitoare la campania masivă de propagandă pro-Rusia desfășurată pe TikTok de conturi care îl susțin pe Călin Georgescu. Mesajele sunt prezentate ca fiind transmise de Vladimir Putin și sugerează un posibil conflict între Rusia și Uniunea Europeană. Multe dintre acestea transmit ideea că Putin ar câștiga simpatie în rândul românilor și că s-ar dori să devină președintele țării, iar numeroase postări conțin greșeli gramaticale.

Recomandari
Show Cookie Preferences