Consultanții fiscali critică ANAF pentru încălcarea Codului fiscal: „Această abordare contravine principiilor economice”

Camera Consultanților Fiscali (CCF) acuză organele de control ale ANAF că ajustează „din oficiu” dobânzile aplicate împrumuturilor intra-grup prin referire la rata dobânzii de referință a BNR, fără a efectua o analiză adecvată conform principiilor prețurilor de transfer.
CCF subliniază că a primit numeroase sesizări din partea consultanților fiscali, motiv pentru care a adresat o scrisoare Ministerului Finanțelor.
„Considerăm că această practică contravine principiilor economice și juridice aplicabile și ar putea genera nu doar prejudicii contribuabililor, ci și riscuri semnificative pentru autoritate, inclusiv contestarea și anularea acestor ajustări în instanță”, se precizează într-un comunicat emis de CCF.
De asemenea, continuarea acestei practici transmite contribuabililor mesajul greșit că documentarea valorii de piață pentru tranzacțiile intra-grup este superfluă.
„Chiar dacă nu există o reglementare legală explicită care să considere rata dobânzii de referință a BNR echivalentă cu dobânda de piață, această interpretare greșită persistă, fiind amplificată de o asociere necorespunzătoare a legislației prin metoda de aplicare a organelor fiscale”, a declarat Doru Dudaș, fost vicepreședinte ANAF și actual director executiv al CCF.
În practică, inspectorii ANAF se referă la o ordonanță din 2011 (OG 13/2011), care are ca obiectiv reglementarea dobânzilor legale rémuneratorii și penalizatoare pentru obligațiile financiare din România, în situațiile în care părțile implicate nu au convenit asupra unei rate de dobândă specifice.
Nicio reglementare în legislație care să utilizeze rata de referință ca preț de piață, afirmă consultanții
În prezent, nu există nicio prevedere formală în legislația fiscală din România care să permită utilizarea ratei dobânzii de referință a BNR ca substitut direct pentru valoarea de piață a dobânzii din tranzacțiile financiare între entități afiliate, susțin consultanții.
Evaluarea oricărei tranzacții între părți afiliate trebuie să se conformeze Codului fiscal, precum și Liniilor Directoare ale OCDE în domeniul prețurilor de transfer. Aceste acte normative conțin indicații clare cu privire la pașii necesari pentru stabilirea și/sau documentarea valorii de piață a ratelor de dobândă aplicate împrumuturilor intra-grup.
- „Ne aflăm într-o perioadă dificilă, plină de incertitudini pentru contribuabili. Este în interesul ANAF să evite tentația inspectorilor de a considera rata de referință a BNR ca preț de piață. Aceasta nu reflectă condițiile relevante de piață pentru tranzacțiile intra-grup în discuție. Valoarea de piață a ratei dobânzii este determinată prin analize de comparabilitate detaliate, care iau în considerare aspecte precum riscul de credit al debitorului, moneda, termenul, existența garanțiilor și scopul împrumutului”, a declarat Adrian Luca, prim-vicepreședinte al CCF.
În acest context, CCF a trimis Ministerului de Finanțe o propunere pentru o clarificare explicită a normelor interne, care să fie comunicată public contribuabililor atît pe site-ul ANAF, cât și pe cel al CCF.
Camera Consultanților Fiscali este o organizație profesională de utilitate publică, având personalitate juridică fără scop lucrativ, cu patrimoniu și buget propriu. Aceasta reunește consultanți fiscali și societăți de consultanță fiscală, autorizate conform O.G. nr. 71/2001, referitor la organizarea și desfășurarea activităților de consultanță fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Sursa foto: Dreamstime