Kremlinul anunță noi negocieri ruso-americane referitoare la Ucraina. „Se manifestă începutul unui dialog respectuos”

Kremlinul anunță noi negocieri ruso-americane referitoare la Ucraina. „Se manifestă începutul unui dialog respectuos”
Kiril Dmitriev, emisarul economic special al președintelui Putin Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusia și Statele Unite vor purta o nouă rundă de discuții săptămâna viitoare, a declarat emisarul economic special al președintelui rus Vladimir Putin, Kiril Dmitriev, la întoarcerea din Washington, conform agențiilor internationale AFP și EFE.

„Vor avea loc săptămâna viitoare”, a specificat el pe postul de televiziune public rus Rossiya 1, răspunzând întrebărilor referitoare la viitoarele negocieri ruso-americane. Kiril Dmitriev, fiind primul oficial rus de înaltă rang care a vizitat SUA de la începutul conflictului din Ucraina, a menționat că „se observă începutul unui dialog respectuos” cu Washingtonul și o „dinamică pozitivă” în relațiile dintre Rusia și Statele Unite.

„Consider că colegii noștri din SUA realizează că este vital să restabilească dialogul cu Rusia și că Rusia a rezistat încercărilor administrației președintelui Biden de a provoca o înfrângere strategică”, a mai adăugat Kiril Dmitriev, subliniind că în relațiile ruso-americane „gheața a fost spartă” și „există acum o speranță fragilă că dialogul va deveni funcțional din nou”.

Moscova acuză dezinformarea care afectează SUA

Emisarul Kremlinului a subliniat că administrația președintelui Donald Trump se confruntă cu mari presiuni din partea inamicilor Rusiei, care apelează la dezinformare. „Observăm multă dezinformare, sunt încercări extinse din partea mai multor state de a dezinforma administrația Trump”, a spus Dmitriev.

Administrația Trump „trebuie în mod clar să reziste”, printre altele, la atacurile informaționale menite să împiedice îmbunătățirea relațiilor ruso-americane, a continuat emisarul Kremlinului, la scurt timp după un atac cu rachete ruse asupra orașului ucrainean Krivoi Rog, care a dus la moartea a 19 persoane, inclusiv 9 copii. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de un atac intenționat asupra unei zone rezidențiale, iar Rusia a susținut că a lovit un restaurant unde se desfășura o întâlnire între comandanți ai armatei ucrainene și instructori militari occidentali.

Există „dezinformare totală, în special în legătură cu atacurile Ucrainei asupra infrastructurii energetice ruse”, a adăugat Kiril Dmitriev, având în vedere armistițiul energetic mediat de SUA, dar de care Rusia și Ucraina se acuză reciproc.

Nervozitate la Washington

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat vineri la Bruxelles că așteaptă să afle „în săptămâni, nu în luni”, dacă Rusia ia în serios oportunitatea de a încheia pacea cu Ucraina, folosind contactele separate pe care Washingtonul le-a inițiat cu Moscova și Kiev. El a avertizat că, dacă poziția Kremlinului în discuții „este o tactică de amânare, atunci președintele nu va fi interesat” de o astfel de abordare și „nu va cădea în capcana negocierilor fără sfârșit”.

Conform unor participanți la reuniunea de vineri a miniștrilor de externe din țările NATO citați de agenția DPA, Marco Rubio a afirmat acolo că Trump este pe cale să-și piardă răbdarea cu Putin și că nu va tolera mult timp tactica acestuia de a tergiversa soluționarea conflictului din Ucraina.

Nemulțumirile Moscovei

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat într-un interviu publicat marți că Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a încheia războiul din Ucraina în forma lor actuală, deoarece acestea nu abordează chestiunile pe care Moscova le consideră cauzele fundamentale ale conflictului, sugerând astfel că discuțiile dintre Moscova și Washington pe acest subiect sunt stagnante.

„Evaluăm cu seriozitate modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma lor actuală”, a explicat Riabkov. „După cum se poate observa, cerințele noastre fundamentale nu sunt incluse, în special soluționarea problemelor legate de cauzele fundamentale ale acestui conflict. Acestea lipsesc complet, iar acest aspect trebuie abordat”, a adăugat diplomat.

Kremlinul a subliniat viziunile repetate că o soluționare negociată a conflictului din Ucraina trebuie să considere eliminarea „cauzelor profunde” ale acestuia și „interesele legitime de securitate ale Rusiei”, solicitând astfel recunoașterea anexării teritoriilor ocupate în Ucraina, excluderea aderării acestei țări la NATO și crearea unei noi arhitecturi de securitate europeană.

Recomandari
Show Cookie Preferences