„Realist vorbind, România nu poate sprijini o altă țară, fie ea Ucraina sau alta”. Victor Ponta oferă detalii într-un interviu pentru presa internațională

„Realist vorbind, România nu poate sprijini o altă țară, fie ea Ucraina sau alta”. Victor Ponta oferă detalii într-un interviu pentru presa internațională
Victor Ponta. Foto: Inquam Photos / George Calin

Fostul premier Victor Ponta, candidatul la alegerile prezidențiale, a declarat într-un interviu acordat agenției Reuters, publicat luni, că, în cazul în care va fi ales președinte, intenționează să oprească exporturile de cereale din Ucraina prin porturile românești de la Marea Neagră. El a subliniat că agricultorii români au fost afectați de accesul prioritar al cerealelor ucrainene. Ponta a afirmat că va continua sprijinul logistic pentru Ucraina, dar că România nu ar trebui să ofere asistență militară directă Kievului.

„Politica din ultimii ani a favorizat cerealelor ucrainene în ceea ce privește utilizarea facilităților portuare, afectând grav producătorii locali”, a afirmat Ponta în interviul acordat Reuters.

El a specificat că va continua implementarea altor măsuri deja existente pentru a ajuta Ucraina, inclusiv tranzitul armamentului și instruirea piloților din această țară.

România a devenit principala rută alternativă pentru exportul cerealelor ucrainene după invazia Rusiei din 2022, facilitând transportul a aproximativ 29 de milioane de tone prin portul Constanța, conform sursei citate.

În interviu, Ponta a mai declarat că România ar trebui să fie pregătită să suporte militar Republica Moldova în caz de agresiune, adăugând însă că „realist vorbind, România nu poate sprijini o altă țară, fie ea Ucraina sau alta. Dar are capacitatea să o facă pentru Moldova”. El a evidențiat sprijinul pentru integrarea europeană a Moldovei și a statelor din Balcanii de Vest ca priorități ale politicii externe.

Referitor la relațiile cu Statele Unite, Ponta a subliniat că susține „semnificative modificări” sub administrația Trump și că România ar trebui să-și întemeieze relația „pe pragmatism, interese comune și cooperare militară” cu Washingtonul.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că joc golf și că nu-l înving pe președintele Trump la golf. El mă înfruntă, dar îmi menține competitivitatea”, a afirmat Ponta.

El a menționat că va sprijini creșterea cheltuielilor pentru apărare la peste 3% din PIB până în 2026, față de 2,5% cât era planificat pentru 2025, și că va susține extinderea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, unde se află trupe americane.

Ponta a adăugat că nu este de acord cu introducerea parteneriatului civil pentru cuplurile de același sex.

Cum se poziționează Victor Ponta în sondaje

Reuters menționează că, conform sondajelor de opinie, Ponta are șanse de a intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, alături de liderul opoziției de dreapta, George Simion, care este candidatul interzis în scrutinul anulat.

Un sondaj efectuat de agenția independentă MKOR pe 2 aprilie indica faptul că Simion conduce cu 31,2% din intențiile de vot, urmat de Nicușor Dan, cu 22,7%, și de Crin Antonescu, candidatul alianței PSD-PNL-UDMR, cu 18,8%. Victor Ponta se situează pe locul patru, cu 17,1%.

Anterior, un sondaj realizat de Verifield pentru Nicușor Dan, prezentat pe 31 martie, arăta că finala alegerilor prezidențiale s-ar desfășura între George Simion (35%) și Victor Ponta (21,1%), cu Nicușor Dan pe locul trei, cu 20,8%.

Acum trei săptămâni, un sondaj AtlasIntel realizat pentru o altă entitate îl plasa pe Nicușor Dan pe locul al doilea, cu 26%, în spatele lui George Simion, cotat la 30,4%, dar înaintea lui Crin Antonescu, care avea 17,9%. Victor Ponta era evaluat la 9%.

Recomandari
Show Cookie Preferences