Decizie misterioasă: De ce România optează pentru achiziția unei corvete din Turcia în loc să construiască nave militare local

Decizie misterioasă: De ce România optează pentru achiziția unei corvete din Turcia în loc să construiască nave militare local
Navele de patrulare din clasa Hisar, în șantierul naval din Istanbul / Sursă: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Olanda își modernizează flota navală pe teritoriul României, în timp ce țara noastră investește peste 200 de milioane de euro într-o navă provenită din Turcia. Aceasta este o dovadă a globalizării sau sunt și alte motive în spate?

  • În acest context, șantierul din Galați a livrat aproximativ 30 de nave pentru 13 forțe armate diferite.

CSAT a dat undă verde recent pentru dotearea Forțelor Navale cu o nouă nava, o corvetă ușoară, capabilă să îndeplinească rapid o diversitate de misiuni.

Conform unor surse din industrie, Ministerul Apărării Naționale (MApN) evaluează posibilitatea de a achiziționa o navă din Turcia, care este deja construită, însă nu este utilizată în marina turcească.

Planificare inițială care a evoluat în timp

Această decizie a fost luată brusc, fără vreo discuție prealabilă în public. Acest lucru vine după o perioadă în care orice plan de înzestrare pentru Forțele Navale a fost constant amânat.

Ultimul proiect cunoscut, care a fost discutat în public în toamna lui 2023, preconiza ca, în urma eșecului achiziției de corvete de la Naval Group, Forțele Navale să se orienteze spre nave mai ușoare, de tip OPV (Off-Shore Patrol Vessel) care urmau să fie construite local.

De atunci a trecut mai bine de un an și jumătate, iar planul inițial s-a transformat într-un așteptare de lungă durată. Nevoia urgentă și resursele financiare au fost dintotdeauna disponibile, dar MApN a stagnat într-o situație lipsită de transparență.

O investiție semnificativă, fără construcție locală

Dacă rațiunea urgenței era bazată pe nevoia de a finaliza rapid misiuni, MApN ar fi putut semna un contract cu Damen, ofertantul de pe locul doi al licitației, care oferea un preț cu doar 50 de milioane de euro mai mare.

La acea vreme, MApN a afirmat că nu dispune de fondurile necesare pentru a achiziționa patru corvete autentice, împreună cu modernizarea a două fregate. Acum însă, corveta ușoară din Turcia ar putea costa chiar și peste 200 de milioane de euro.

Dacă în 2023 s-ar fi semnat un contract, s-ar fi putut aștepta livrarea primelor nave în 2025 sau 2026, având în vedere eficiența şantierului din Galați.

Corveta HISAR, fabricată de ASFAT

S-a propus acum un nou plan de urgență în care România ar urma să achiziționeze o singură navă militară, deja construită, din Turcia.

Conform surselor din domeniu, această corvetă ușoară, conform CSAT, este în realitate o navă de patrulare de tip OPV construită de compania de stat turcă ASFAT. Nava are 99,5 metri lungime și un deplasament de 2.300 de tone.

Din această gamă, au fost construite până acum doar două nave pentru marina turcă, dar niciuna nu este operativă.

Întrebări persistente

O preocupare exprimată de analiștii din industrie este dotarea acestei nou-nave. OPV-ul din clasa HISAR vine cu sisteme și armamente de proveniență turcă.

Mai precis, sistemul de gestionare a combatanților (CMS) este dezvoltat local de Turcia, fără integrarea echipamentelor sau armamentului occidental.

Aceasta înseamnă că România va trebui să achiziționeze armament și echipamente din Turcia pentru a le integra în dotările existente.

De exemplu, România a optat deja pentru rachetele anti-navă NSM, care nu sunt compatibile cu navele turcești.

Sursele din industrie menționează că integrarea într-o navă cu caracteristici specifice realizate în Turcia ar putea dura la fel de mult ca și construirea unei nave noi conform specificațiilor românești.

Achiziția unei singure nave ridică semne de întrebare

Un alt aspect controversat este achiziția unei singure nave.

Experții din domeniu subliniază că, de obicei, marinile militare investesc în minim două-trei nave de același tip pentru siguranță operațională și economii de scală.

De regulă, o navă este în misiune în timp ce alta se află în mentenanță, ceea ce asigură continuitatea operațională.

Astfel, Forțele Navale ar putea ajunge în situația de a avea un singur exemplat care ar fi greu de integrat cu resta navelor.

Planuri de construcție la Galați

Între timp, se pare că MApN negociază de asemenea pentru construirea a două nave militare în România, prin intermediul altui constructor.

MApN poartă discuții cu Damen pentru a construi două nave de tip OPV în România, la Galați.

Industria navală consideră că cele două nave vor fi similare cu OPV 2600 și vor fi dotate conform standardelor occidentale, cu un buget estimat de 400-500 de milioane de euro.

Navele Damen OPV 2600 au o lungime de 98 de metri și un deplasament de 2.600 de tone, având similitudini cu modelul Sigma 10514.

Sistemele și armamentul vor fi de proveniență occidentală, inclusiv CMS de la Lockheed Martin.

Șantierul Galați, un exemplu de succes în construcții navale

Decizia de a construi nave la Galați este încurajatoare, chiar dacă vine cu întârziere.

Șantierul Naval Galați a livrat de-a lungul anilor peste 30 de nave militare pentru 13 națiuni, incluzând țări NATO și UE.

În 2024, au fost livrate deja nouă nave pentru Pakistan și Olanda.

Șantierul a realizat o navă de sprijin logistic de mari dimensiuni pentru Olanda în 2024.

În plus, unitatea de inginerie din Galați colaborează cu Germania pentru proiectarea fregatelor de apărare.

Sunt datele actualizate ale unui șantier din România care angajează 2.000 de oameni, semn că capacitatea industrială militară românească începe să se dezvolte, un lucru mai puțin prezent în trecut.

Recomandari
Show Cookie Preferences