Starul din „A treia planetă de la Soare” își exprimă nemulțumirea față de mandatul lui Trump și efectele sale asupra artelor din SUA: „Un dezastru total”

John Lithgow, actor renumit, a caracterizat al doilea mandat al lui Donald Trump drept „un dezastru total” pentru artele din Statele Unite, conform unei relatări din The Guardian. Aceasta afirmație a fost făcută după ce a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Premiile Olivier de la Londra, duminica trecută. Lithgow a subliniat cum administrarea Trump a gestionat Kennedy Center, faimoasa instituție pentru artele spectacolului din Washington DC. „Administrația a realizat acte șocante și distructive”, a menționat el, „dar ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este preluarea Kennedy Center.”
Kennedy Center este administrată în prezent de Donald Trump, care a numit noi membri în consiliul de conducere, inclusiv un lider interimar, Ric Grenell, un cunoscut apropiat al președintelui. Consiliul este în căutarea unui înlocuitor pentru fostul președinte Deborah Rutter, care a anunțat în luna ianuarie că va demisiona după 11 ani de activitate.
Lithgow a afirmat că „Deborah Rutter a fost demisă din funcția de președinte, chiar și după ce și-a declarat intenția de a demisiona și mai avea câteva luni înainte de plecare”, conform News.ro.
„Îmi este o prietenă apropiată. Am co-prezidat o comisie privind artele, inițiată de Academia Americană de Arte și Științe în 2018, și în urma a trei ani am realizat că artele din America se află într-o situație complicată. Acum, acestea sunt cu adevărat într-o criză. Mai întâi am avut coronavirusul, iar acum este aceasta situație”, a exprimat celebrul actor.
Lithgow a fost desemnat cel mai bun actor la Premiile Olivier pentru interpretarea lui Roald Dahl în piesa lui Mark Rosenblatt, „Giant”, care s-a desfășurat la Royal Court anul trecut și care va fi prezentată și în West End la sfârșitul acestei luni.
În cadrul discursului său de acceptare, actorul, recunoscut mai ales din comedia TV „3rd Rock from the Sun” („A treia planetă de la Soare”), a declarat că acest moment este „mai complicat decât de obicei” pentru relațiile dintre SUA și Marea Britanie, dar a simțit că aceste relații speciale rămân „intacte”.
Lithgow s-a descris ca fiind „un englez hibrid curioasă”, reflectând asupra filmelor și a serialelor realizate în Marea Britanie, precum și a aparițiilor sale pe scenă, care au inclus „Twelfth Night” cu Royal Shakespeare Company în 2007 și „The Magistrate” la National Theatre în 2012.
„Am crescut cu Shakespeare”, a declarat el. „Tatăl meu a fost organizator de festivaluri Shakespeare în Ohio. A activat ca director artistic al unui teatru regional. Am jucat în 20 de piese Shakespeare până la 20 de ani. Am venit și am studiat la Lamda, școala de teatru din Londra, după terminarea studiilor universitare. Când m-am întors, toți credeau că sunt englez… Sora mea mi-a spus: ‘Nu voi mai vorbi cu tine până ce nu încetezi să folosești acel accent englezesc pretențios!’”.
Evaluând situația actuală a artelor din SUA, Lithgow a spus că este „un dezastru total – adevărat descurajant”, adăugând că „ne oferă tuturor un motiv pentru a lupta și cred că artele sunt motivate de această provocare. În acest moment, toți ne aflăm într-o stare de șoc”. Odată ce acest șoc va dispărea, el a recunoscut că „vremurile dificile generează artă de calitate”.