Autoritățile fiscale încalcă reglementările Codului fiscal, considerând în mod eronat că rata dobânzii de referință a BNR este o dobândă de piață pentru împrumuturile intra-grup, conform consultanților fiscali.

Autoritățile fiscale încalcă reglementările Codului fiscal, considerând în mod eronat că rata dobânzii de referință a BNR este o dobândă de piață pentru împrumuturile intra-grup, conform consultanților fiscali.
Doru Dudas, Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Inspecțiile ANAF ajustează, „din oficiu”, dobânzile pentru împrumuturile intra-grup, stabilind aceste valori pe baza ratei dobânzii de referință a BNR, fără a realiza o analiză conformă cu principiile prețurilor de transfer. Camera Consultanților Fiscali (CCF) a primit numeroase sesizări pe această temă din partea specialiștilor fiscali, motiv pentru care a adresat o scrisoare Ministerului Finanțelor.

„Considerăm că această metodă contrazice principiile economice și legale aplicabile și poate provoca prejudicii semnificative contribuabililor, dar și riscuri importante pentru administrația fiscală, inclusiv contestarea și anularea acestor ajustări în instanță”, menționează un comunicat emis de CCF.

De asemenea, menținerea acestei practici transmite greșit contribuabililor percepția că documentarea valorii de piață a tranzacțiilor intra-grup nu ar fi necesară.

„Chiar dacă nu există o reglementare legală explicită care să considere rata dobânzii de referință a BNR echivalentă cu dobânda de piață, această interpretare greșită persistă, fiind alimentată de o corelare ineficientă a legislației în practica organelor fiscale”, a declarat Doru Dudaș, fost vicepreședinte ANAF și actual director executiv al CCF.

Inspectorii ANAF se bazează pe o ordonanță din 2011 (OG 13/2011), care are ca scop reglementarea dobânzilor legale, atât remuneratorii, cât și penalizatoare, pentru obligațiile financiare din România, în cazurile în care părțile implicate nu au stabilit o rată specifică a dobânzii.

În prezent, legislația fiscală din România nu prevede utilizarea ratei dobânzii de referință a BNR ca un substitut direct pentru valoarea de piață a dobânzilor aplicate în tranzacțiile financiare cu persoanele afiliate.

Evaluarea oricărei forme de tranzacții între părți afiliate trebuie să respecte Codul fiscal, precum și Liniile Directoare OCDE referitoare la prețurile de transfer, care conțin reglementări specifice despre etapele necesare pentru stabilirea și/sau documentarea valorii de piață a ratelor dobânzii aferente împrumuturilor intra-grup.

„Ne aflăm într-o perioadă dificilă, plină de incertitudini pentru contribuabili. Este în interesul ANAF să elimine tentația inspectorilor de a considera rata de referință a BNR ca reprezentând prețul de piață. Această rată nu reflectă condițiile specifice și relevante ale pieței pentru tranzacțiile intra-grup supuse analizei. Valoarea de piață a ratei dobânzii trebuie stabilită pe baza unor analize de comparabilitate precise, care iau în considerare riscul de credit al debitorului, moneda, perioada de maturitate, existența garanțiilor, prioritatea plății, precum și scopul împrumutului respectiv”, a subliniat Adrian Luca, prim-vicepreședinte al CCF.

Recomandari
Show Cookie Preferences