Câștigătorii și pierzătorii din noile tarife impuse de administrația Trump

Câștigătorii și pierzătorii din noile tarife impuse de administrația Trump
Președintele american Donald J. Trump. Andrew Leyden / Zuma Press / Profimedia

Cea mai recentă evaluare a tarifelor vamale de către administrația lui Donald Trump generează un complex labirint de reglementări pentru comercianți și țări. Iată câteva rezultate surprinzătoare ale revenirii SUA la un stil de protecționism.

Tarifele asiatice – o lovitură semnificativă

Cele mai mari tarife anunțate de Donald Trump vizează în principal țările asiatice; Cambodgia se confruntă cu tarife de 49%, Vietnam cu 46%, Thailanda cu 37%, Taiwan și Indonezia cu 32%, cu mult peste rata generală de 20% aplicată importurilor din Uniunea Europeană, conform datelor recente.

De asemenea, majoritatea exporturilor acestor națiuni către SUA nu beneficiază de scutiri, așa cum a fost anunțat recent de Casa Albă.

Chiar dacă scutirile de tarife – care includ produse farmaceutice, semiconductori, cherestea și anumite minerale – ar putea fi temporare, mesajul transmis de Trump este clar: exporturile țărilor asiatice sunt printre primele afectate într-un nou război comercial.

Rata uniformă pentru Uniunea Europeană

Tariful uniform de 20% aplicat întregii Uniuni Europene creează un peisaj interesant de câștigători și pierzători, în funcție de raporturile comerciale specifice ale fiecărui stat membru cu SUA.

În anul 2024, SUA au raportat că cel mai mare excedent comercial a fost cu Țările de Jos (55 miliarde de dolari), care acum se confruntă cu aceeași rată tarifară aplicabilă Irlandei, în timp ce SUA avea un deficit de 87 miliarde de dolari în comerțul cu aceasta.

Națiuni precum Franța, Spania și Belgia, care au relații comerciale mai echilibrate cu SUA, ar putea fi nemulțumite, dar 15 din statele membre ale Uniunii ar fi avut tarife mai ridicate dacă reglementările ar fi fost aplicate individual.

Aceasta doar completează povestea, deoarece scutirile temporare pentru diferite produse generează o varietate de rate efective pentru fiecare țară din Uniune.

Irlanda beneficiază de scutiri temporare pentru produsele farmaceutice, menținând astfel rata efectivă sub 5% pentru o perioadă.

Pe de altă parte, Slovacia se va confrunta cu creșteri ale ratelor efective din cauza tarifelor suplimentare aplicate mașinilor și pieselor auto, care vor depăși 20%.

Tarife aplicate chiar și țărilor cu excedente comerciale

Deși tarifele impuse de administrația Trump țintesc în principal țările care înregistrează deficite comerciale mari, taxa minimă globală de 10% afectează, de fapt, țările care beneficiază de exces comercial.

Conform datelor comerciale, doar 14 din cele 122 de țări afectate de această taxă de 10% au un deficit comercial.

Emiratele Arabe Unite, cu un excedent de 19,5 miliarde de dolari, Australia cu 17,9 miliarde de dolari și Marea Britanie cu 11,9 miliarde de dolari sunt printre cele mai afectate de această situație, în comparație cu balanța comercială.

Însă, tendințele de import și export sunt în continuă schimbare: SUA a raportat un deficit cu 15 țări cu care anterior se bucura de un excedent comercial, iar pe de altă parte, a avut excedent cu 18 națiuni care în trecut au avut deficite.

De asemenea, se menționează situația celor 5.819 locuitori din St Pierre și Miquelon, care erau pregătiți să suporte o rată tarifară de 50%, potrivit estimărilor inițiale. Această rată a fost calculată în baza unui an excepțional pentru teritoriul francez, care a avut un excedent comercial prin vânzarea unei piese de avion de 3,4 milioane de dolari către SUA. Această taxare însă a fost anulată odată cu ordinul executiv emis.

Recomandari
Show Cookie Preferences