Zelenski critcă reacția „neadecvată” a ambasadei americane în urma atacului devastator din Krivoi Rog

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat sâmbătă reacția „neadecvată” a ambasadei Statelor Unite în Ucraina, ca răspuns la atacul mortal ce a avut loc cu o zi înainte în Krivoi Rog. Acesta a subliniat că ambasada a evitat să menționeze că racheta responsabilă provine din Rusia, conform informațiilor furnizate de agenția France Presse.
Un atac cu rachete din partea Rusiei a provocat decesul a 19 persoane, inclusiv al mai multor copii, într-o zonă rezidențială și lângă un loc de joacă din acest oraș central ucrainean, conform datelor autorităților locale.
Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a exprimat vineri seară un sentiment profund de apăsare față de acest „atac cu rachetă balistică”, dar fără a specifica sursa acestuia.
„Reacția ambasadei americane este cu adevărat surprinzătoare: o națiune și un popor atât de puternice ar trebui să manifeste o reacție mai fermă”, a declarat sâmbătă Volodimir Zelenski.
„Au o frică evidentă de a pronunța cuvântul ‘rusesc’ atunci când se referă la racheta ce a provocat moartea copiilor”, a adăugat el pe rețele sociale.
Statele Unite au fost un partener principal pentru Ucraina, oferindu-i suport militar și financiar începând din prima zi a invaziei ruse din februarie 2022. Totuși, în ultimele luni, președintele Donald Trump a intensificat criticile la adresa lui Zelenski.
Zelenski: „Nu trebuie să ne ferim să numim lucrurile pe nume”
Atacul de vineri, unul dintre cele mai grave evenimente din ultimele săptămâni, a șocat, în special, prin vârsta tinerelor victime. Copiii care au murit aveau între 3 și 17 ani, conform declarațiilor lui Zelenski.
Volodimir Zelenski a reiterat o altă parte din afirmația ambasadoarei SUA, care a menționat că astfel de atacuri sunt „motivul pentru care războiul trebuie să se încheie”.
„Da, războiul trebuie să se încheie. Dar, pentru a realiza acest lucru, trebuie să numim lucrurile pe nume. Nu trebuie să ne ferim să facem presiuni asupra singurei persoane care continuă acest război și ignoră propunerile internaționale de a-l opri”, a adăugat el.
Ucraina îl acuză pe Rusia că își folosește strategiile pentru a câștiga timp, dorind să obțină un avantaj pe front și să cucerească noi teritorii.
Statele Unite au propus o încetare necondiționată a focului de 30 de zile, acceptată de Kiev, dar refuzată de Vladimir Putin.
În urma discuțiilor separate în Arabia Saudită, președintele american Donald Trump a obținut doar un acord pentru o încetare a focului în Marea Neagră și un moratoriu privind atacurile asupra infrastructurii energetice.
Kievul și Moscova se acuză reciproc în fiecare zi de nerespectarea acestui moratoriu, al cărui respectare este destul de vag definită, vizând sursele de energie.
Referitor la armistițiul maritim, Kremlinul a condiționat acesta de ridicarea sancțiunilor impuse de țările vestice, ceea ce Europa nu este pregătită să accepte.