Ciolacu discută despre un milionar româno-american desemnat să comunice cu administrația Trump: Să transmită adevărul despre România / Premierul nu dezvăluie identitatea celui de-al doilea „emisar”

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat vineri că în relația cu Statele Unite se caută „o nouă abordare”, iar pentru a prezenta noii Administrații Trump situația curentă din România s-a apelat la români din diaspora, activi în politica americană, inclusiv omul de afaceri Dragoș Sprînceană. Premierul a refuzat să dezvăluie, însă, cine va fi al doilea „trimis” în SUA.
Vineri, în cadrul unei vizite la Timișoara, Ciolacu a confirmat că Dragoș Sprînceană este unul dintre cei doi trimiși speciali în SUA, pentru discuții oficiale la reședința privată a președintelui american, Mar-a-Lago. El a subliniat că relația dintre România și SUA este una instituțională, bazată pe un parteneriat strategic, și a menționat că în această perioadă se conturează o „altă abordare” din partea noii Administrații Trump.
„Mandatul este de a comunica adevărul despre România”
„Observăm o altă abordare a Administrației Trump, care prin anumite declarații și acțiuni surprinde de multe ori atât jurnaliștii, cât și politicienii. De exemplu, Administrația Trump are un trimis special pentru relațiile cu Marea Britanie, în ciuda faptului că Statele Unite dispune de un ambasador acolo. Nu am desemnat pe nimeni în mod exclusiv; am spus că este necesară o nouă abordare în relațiile noastre. Nu am criticat ministrul de Externe, pe care îl consider un diplomat excepțional, ci am subliniat nevoia de diversificare în comunicare.”, a declarat Ciolacu, conform celor relatate de Agerpres. El a explicat că diaspora românească este extrem de influentă atât în mediul de afaceri, cât și în cel politic din SUA. „De asemenea, diaspora românească s-a orientat în mare parte către Partidul Republican, ceea ce m-a determinat să caut persoane din aceast mediu pentru a discuta despre România. Acest demers nu implică fonduri publice, deoarece încă nu avem o lege a lobby-ului, dar sunt optimist că acest lucru va fi reglementat în PNRR.”
Ciolacu a subliniat că a avut o discuție telefonică cu Dragoș Sprânceană foarte devreme, pentru a se coordona bine cu programul din SUA, amintind de întâlnirile organizate acolo, care implică adunări de sume pentru cauze sociale și politice. „Românii, atât din țară cât și din SUA, participă frecvent la asemenea evenimente, iar ultima întâlnire a avut ca temă „Românii patrioți”. Cred că impactul acestor discuții se va resimți rapid,” a adăugat el. Premierul a lămurit că, atunci când un stat desemnează un trimis special, acest lucru se face prin decret, iar mandatul va fi foarte clar: „Discuția purtată cu Dragoș Sprânceană a fost de a comunica adevărul despre România.”
De asemenea, premierul a menționat că a purtat discuții cu mai mulți reprezentanți ai diasporei românești din SUA, care și-au exprimat interesul de a sprijini România. Totodată, el a refuzat să comunice numele celui de-al doilea reprezentant aflat în SUA, subliniind importanța eficienței în acest demers.